Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Välkommen in i grönskan

Annons

- Den är som ett album, säger Britt-Marie Gilén och tittar nöjd på sin trädgård.

Varenda växt är ett minne. Hon pekar på dvärgtallen de fick när de flyttade in under mitten av femtiotalet. I dag har den vuxit sig till ett stort träd. Hon pekar på en av de höga tallarna.

- Den där köpte jag av en kvinna i Estland, då var den inte större än såhär, säger hon och måttar 30 centimeter med händerna.

Britt-Marie Gilén och hennes man Allan Gilén är medlemmar i Trädgårdsamatörerna. Det är av den anledningen de flera gånger öppnat upp grindarna till sin trädgård.

Familjetidningen Land arrangerar en årlig trädgårdsdag, då trädgårdar över hela landet visar upp sin grönska för den som intresserad. Tidningen kontaktade paret Gilén eftersom de kände till deras medlemskap i Trädgårdsamatörerna.

Paret passade även på att tipsa om andra trädgårdar i närheten. Ett exempel är Gullan och Kurt Eldh i Krylbo.

Deras trädgård på Päronvägen är även den öppen under morgondagen. Visningstiden för trädgårdarna är från klockan 12 till 18.

Men Britt-Maries stolthet är inte enen och tallen. Mest tycker hon om småblommor, och sådana finns det gott om på trädgårdens 800 väl utnyttjade kvadratmeter.

- Jag har inte hunnit räkna alla sorter, men de är över fem hundra om man räknar med alla slags gräs, träd och buskar.

Favoritblomman är Clematis. Britt-Marie träffade "Clematis-gurun" Magnus Jonsson och blev frälst. Clematis är en blomma som finns i ett hundratal varianter och i alla möjliga färger. Men många av Britt-Maries Clematis väntar ännu på att få slå ut. Sommaren har varit regnig och de flesta kommer nog i augusti.

- I sommar har jag fått klippa gräsmattan mer än två gånger i veckan, säger Allan.

Han är noga med att påpeka att han bara är assistent. Det är Britt-Marie som styr.

Men blomsterintresset är starkt hos båda. Som pensionärer lägger de ner nästan all sin tid på trädgården under sommarmånaderna. Åka bort kan de göra under andra tider på året. Förutom kortare resor då de besöker andra medlemmar i Trädgårdsamatörernas trädgårdar.

KARIN FRIMODIG

Mer läsning

Annons