Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Välkommen in i gemenskapen

Annons

- Det är ett sätt att skingra ensamheten och träffa nya människor, säger Margareta Holmgren, nyinflyttad.

Den ideella föreningen Tersen bildades genom att en grupp kvinnor och män i Falun ville skapa ett alternativt boende för folk i den tredje livsfasen, alltså för människor över 40.

Tills slut fick de köpa den fastighet de ville ha, Grönbladsgården, det före detta servicehuset i Britsarvet. Här kommer det så småningom lagas gemensam mat, göras städscheman och anordnas aktiviteter av olika slag.

Margareta Holmgren har bott på Tersen i tio dagar. Hon är pensionerad textilkonstnär och flyttade till Falun från Linköping för att börja en nya fas i livet. Hennes väninnor hemma i Linköping är chockade.

- De är väl rädda för nya levnadsformer. Själv har jag lätt att anpassa mig, jag har rest mycket och tycker det är intressant med människor. Mentalt sett har jag sökt ett nytt boendealternativ i flera år, säger hon.

Margareta är skild och vägrar att stänga in sig, något hon tycker att många i hennes situation gör.

Hittills har fem av femtio Tersen-lägenheter hyrts ut till föreningsmedlemmar. Kerstin Söderbaum Fletcher och John Fletcher som varit med och kämpat för kollektivboendet sedan 1999 räknar med att ett 20-tal kommer att flytta in under året.

- Det finns inget liknande boende i Dalarna och vi har redan lockat hit folk från både Stockholm, Varberg och Linköping, säger Kerstin Söderbaum Fletcher.

Målet med Tersen är att skapa möjligheter för ett aktivt liv även när barnen flyttat, eller när den yrkesverksamma tiden är till ända.

I huset finns än så länge storkök med matsal och sällskapsrum. Planer finns på att bygga vävstuga, hobbyrum, verkstad, bastu, kontor och gästrum.

- I dag bor 18 pensionärer kvar från servicehustiden och vi har lägenheter över så vi tar även in studenter och andra för kortare tid, säger Kerstin Söderbaum Fletcher.

ÅSA JOHANSSON

Mer läsning

Annons