Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Välkommen hit, Victoria!

Annons

Det är kungen och drottningen som tillsammans med Victoria bestämmer vilka evenemang de ska dyka upp på, enligt en sekreterare på det kungliga slottet. Världsarvet Falun och Gamla Mormor föll dem tydligen i smaken ännu en gång.

Victoria anländer till Dalarna vid niotiden i dag och ska först hinna med ett besök i Mora på Zorngården innan lunchen dukas upp inne i Världsarvshuset. Där kommer sponsorer och andra delaktiga käka tillsammans in-nan det är dags för bandklippning.

På eftermiddagen bär det av söderut till Hedemora då bland annat Hamre och Teaterladan får prinsessbesök.

Varför får bara kungligheter klippa världsarvsbanden, Evylina Hanser, världsarvskanslichef?

- Det ger tyngd och status åt invigningen och det passar när det är något stort som händer. Folk är intresserade av kungligheter, de vill se dem i verkligheten och vi är glada att Victoria kunde komma. Sedan är det tradition här uppe. Kungen har varit här flera gånger och flera kungar har skrivit sina namnteckningar i guld nere i ett av gruvskiften. Jag tror att Victorias autograf redan finns där.

Hur ska besökarna bete sig mot en prinsessa tycker du?

- De ska vinka och se glada ut. Men det tror jag att folk gör ändå på ren automatik. Victoria verkar vara en positiv person. Jag tror att folk blir glada av att se henne. Hon har sådan utstrålning.

Vad ska Victoria göra i Falun mer än klippa band, vinka tillbaka till folk och se glad ut?

- Hon kommer att äta mat här tillsammans med finansiärerna och alla andra som sett till att huset blivit verklighet.

Varför ska folk besöka Gruvan i dag?

- Jag tycker att folk ska pas- sa på att komma hit och njuta och se sig omkring i området. Ta en hel eftermiddag, äta mat eller ta en fika och gå runt och titta. Det finns plats för tusentals personer. Området är stort.

Vad tycker du att man ska ha på sig?

- Själv ska jag ha Orsadräkt på mig. Dräkt är ett typiskt högtidsplagg, det passar alla festigheter tycker jag.

ÅSA JOHANSSON

Mer läsning

Annons