Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Välkända sparförslag

Annons

Kommunstyrelsens allmänna utskott diskuterade i går både länge och väl socialnämndens hotande jätteunderskott på 53 miljoner kronor.

Att det skulle bli så här förvånar inte oppositionen som redan i höstas, när budgeten lades, ansåg att socialnämnden fick för lite pengar.

- Jag kan i viss mån hålla med om att socialnämnden är underbudgeterad, säger Dan Westerberg.

Men han anser inte att mer pengar alltid är bästa sättet att lösa saken.

- Man vill ha ett förändringstryck på förvaltningen att ständigt söka nya vägar till effektivisering, säger han.

I och för sig kan det spara pengar, anser Sören Johansson.

- Men inte så mycket som fattas.

Utskottet fattade heller inga radikala beslut för att få ner underskottet. Det var kända tongångar som även den förra majoriteten sjungit utan större resultat.

Beslutet blev att rekommendera socialnämnden att införa anställningsstopp av administrativ personal, att införa striktare regler för övertidsarbete, att se till att fler enheter inför flexibla scheman och att införa stopp för inköp av allt annat än förbrukningsmaterial.

- Men socialnämnden får givetvis använda sitt sunda förnuft vad gäller våra rekommendationer, säger Dan Westerberg.

Kommunens revisorer har gjort diverse utredningar om socialnämndens skrala ekonomi. Utskottet beslutade att beställa en ny fördjupad analys av underskottet av dem.

Sören Johansson är inte ledamot i utskottet men har närvaro- och yttranderätt. Och han är mycket kritisk till de valhänta beslut som utskottet fattat och i en protokollsanteckning uttrycker han sitt missnöje.

- Majoriteten har lagt en budget på lägre nivå än fjolårets men man vågar inte tala om vilka verksamheter som ska upphöra. För att klara en orealistisk budget ska man i stället göra nya analyser, skriver han syrligt.

Och verksamhet kontra budget är en kärnfråga som revisorerna tidigare pekat på. De anser att antingen bör socialnämnden få mer pengar eller så får politikerna besluta om vilka verksamheter som ska plockas av nämnden.

- Majoriteten törs inte ta politiskt ansvar för impopulära beslut att lägga ner olika verksamheter. Detta måste dock bli konsekvensen om man inte vill höja skatten, säger Sören Johansson.

Att titta på det blir nästa steg i processen, uppger Dan Westerberg.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons