Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Välj sjukvård själv

Annons

Nu öppnas mycket större möjligheter för patienter från Dalarna att söka vård utanför landstinget.

Från årsskiftet föreslås också att Dalarna går på landstingsförbundets rekommendationer om valmöjligheter utan inskränkningar.

- Den största skillnaden är att patienterna efter bedömning kan söka sig vård på andra håll utan att rätta sig efter tremånadersregeln, säger landstingsstyrelsens ordförande, Alf Johansson, s.

Valfriheten gäller alla landsting i landet - OCH samtliga privata vårdgivare som har avtal med något landsting. Det gäller dock inte högspecialiserad sjukvård.

Från sjukvårdens sida har det vid flera tillfällen höjts röster om att detta är orättvist eftersom det bara är de friska som orkar fixa fram vård på annat håll.

- Rätt, jag håller med om det.

Ändå inför ni valfrihetsvård?

- Ja, eftersom alla andra landsting gjort det eller är på väg att göra det kan inte vi stå själva vid sidan, säger Johansson.

Moderaternas Jan Wiklund, välkomnar beslutet:

- Äntligen, under galgen tvingas socialdemokraterna fatta det beslut som de flesta landsting redan gjort. Nu gäller det för landstinget att informera alla i vårdkön om de nya möjligheterna.

- Man kan inte stoppa utvecklingen och isolera Dalarna. Jag delar oron för att det är de minst sjuka som orkar med valfrihetsvården. Men om de som orkar resa gör det, kommer ju de som inte orkar resa snabbare fram i kön, säger Birgitta Sacrédeus, kd.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons