Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Valhalla blir föreningshus?

Annons

- Vi tittar över möjligheterna att använda fastigheten som en samlingsplats för föreningslivet, säger kultur- och fritidschefen Tommy Sellstedt, som tillsammans med Tommy Molin och Anna Andersson på kultur- och fritid arbetar för en annan lösning än att Tekniska kontorets rivningsgubbar tar sig an den anrika skolbyggnaden.

- Idén är alltså densamma som kom fram en gång när det gamla polishusets - sedermera Haffas - möjligheter diskuterades, säger nämd-ordföranden Ingvar Henriksson.

- Att kunna använda Valhalla skola som ett "Föreningarnas hus", i stället för att pytsa ut en massa hyresbidrag till våra föreningar, är en bra lösning om det visar sig att man kan ställa i ordning lokalerna till en vettig kostnad. Tanken med att man ska kunna samsas om teknisk utrustning, ha gemensamma konferens-lokaler och på så sätt få ner sina administrativa kostnader.

- Det är av stort intresse, från många håll, att bevara fastigheten men här har det också stor ekonomisk betydelse hur många föreningar som kan tänka sig att nappa på idén, säger Tommy Sellstedt. Han betonar att idén att göra ett Föreningarnas hus av Valhalla skola än så länge är i ett tidigt skede.

- Det är viktigt att vi kommer till en lösning. Tekniska kontoret väntar på ett besked. Vi hoppas kunna lämna besked om att den fina fastigheten ska leva kvar för ett nytt ändamål, säger Sellstedt.

Anna Andersson, kulturvård-are, är inblandad i diskussionerna som förespråkare för fastighetens kulturhistoriska värde.

- Själva byggnaden har ett stort kulturhistoriskt värde, säger hon, och i Kulturhistorisk inventering för Ludvika och Grängesberg har Valhalla klassats i grupp 1B vilket innebär:

"Byggnaderna är av sådant värde att deras bevarande kan anses vara av riksintresse och skulle kunna bli aktuella för byggnadsminnesförklaring."

BERTIL DANIELSSON

Mer läsning

Annons