Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Välgörande träning

Annons

Under ett par terminer har man haft brädgympa i gymnastikhallen vid Ungärde skola i Lima. Catarina Widing "drillar" trettio kvinnor och faktiskt också några män som en gång i veckan under en timme.

Bland annat har Lima-Tran-strands kyroherde Arne Söderbäck lockats att vara med i denna brädgympa och det tycker han är toppen både för själen och kroppen.

- Vi kan ta emot högst 30 eftersom det inte finns fler brädor och vi har faktiskt fullt hela tiden, säger Catarina Widing som också hade en liknande verksamhet i Sälen innan hon startade upp det här i Lima. Under minst ett par år har hon lett brädgympa i först Sälen sedan Lima.

Brädgympa är en gympa utan hopp vilket tilltalar många. Det är också skonsamt för kroppen, men väl så jobbigt eftersom man, frånsett en kortare paus, håller igång i en hel timme i sträck som då omfattar drygt fyrtio minuter brädgympa och tjugo minuter stretching.

Det är kanske ovanligt att få med män i den här verksamheten men i Lima har Catarina Widing lyckats få med några. Och tre brukar komma allt oftare och det är kyrkoherden Arne Söderbäck, Kurt Kjellgren och Sven-Erik Strömgren.

- Det här är verkligen kul och fler borde vara med om det. Det är ganska jobbigt men riktigt uppfriskande, säger kyrkoherden Arne Söderbäck då vi träffar honom under en av träningskvällarna.

En annan utövare är Sven-Erik Strömgren som under många år var aktiv fotbollsspelare men som sedan fick känning av stelhet och annat. Han uppger att sedan han började med brädgympa har han blivit en helt annan människa.

- Jag tror att det här är en väldigt bra form av gymnastik som genom att man hela tiden ska vara i rörelse. Det kan också kännas ganska jobbig men är mycket bra för hela kroppen, säger Catarina Widing som också konstaterar att den här gympaformen lockar en helt ny grupp motionärer.

När det gäller brädan i brädgympa finns det tre olika nivåer på detta som man kan använda sig av.

- Nu fortsätter vi en timme i veckan fram till någon gång i maj och sen startar vi upp igen till hösten och då kommer det förhoppningsvis ännu fler män med i brädgympan, säger Catarina Widing.

SÖREN HAGA

Mer läsning

Annons