Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Välfyllt trots uselt väder på Sunnansjödagen

Annons

Flera hundra personer, unga och gamla, besökte evenemanget, och inte bara från Sunnansjö utan också från Ludvika, Smedjebacken och övriga Dalarna.

- Det som är roligt med Sunnansjödagen är att det är en fin träffpunk för människor från många ställen, säger Marianne Jönsson från Grangärde hembygdsförening.

Det är åttonde året som föreningen arrangerar Sunnansjödagen och dess möjligheter att pröva på olika hantverk har redan blivit något av en tradition.

På gårdsplanen utanför hembygdsgårdens kafé sitter Gunn-Britt Udd och spann lin på gammaldags vis. Intresserade åskådare undervisas i processen där linet först rycks upp med rötterna för att sedan torkas och göras mjukt och redo för spinnrocken genom att det bråkas, skäktas och häcklas (namn för olika delar av förädlingsprocessen).

Nere i smedjan undervisar Stig Åke Forsberg i konsten att smida en väggkrok. Maria och Matilda Sterby, mor och dotter från Siljansnäs låter hammaren gå över det glödgade järnet för att slå ut en lagom spetsig krok.

Matilda har smitt förut och blir klar lite snabbare än mamma som har svårt att få järnet tillräckligt varmt. Aktiviteten fortsätter med oförminskad styrka trots att regnet börjar sin trista medlodi igen.

- Vi är verkligen glada för alla som har kommit och alla ideella krafter som ställer upp för att det här arrangemanget ska kunna bli av, säger Marianne Jönsson.

LOVE SVENSSON

Mer läsning

Annons