Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Valfrihet hotar vård

Annons

I fjol kostade valfrihetsvården landstinget 16,6 miljoner kronor. Mest kostade valfrihetsvården ortopedin, 9,7 miljoner kronor, följt av ögonsjukvården (3,5 miljoner) och kirurgin (2,3 miljoner).

Landstingets revisorer har låtit KPMG granska hanteringen av vård i andra landsting än hemlandstinget.

Revisorerna anser att landstingets politiker måste följa upp beslutet om valfrihetsvård, och vilka konsekvenser som det fått inte minst ur prioriteringssynpunkt.

"Enligt vår mening finns en uppenbar risk att satsningen på valfrihetsvården med syfte att öka tillgängligheten och att minska vårdköer påverkar medicinska prioriteringar och därmed drabbas i slutändan patienter med stora och resurskrävande vårdbehov", skriver KPMG.

Men enligt landstingsrådet Ingalill Persson (s) finns inga planer på att göra inskränkningar i valfrihetsvården för tillfället.

- Nej, vi kommer att fortsätta med valfrihetsvården åtminstone fram till november i nästa år, då det ska komma en nationell vårdgaranti. Vi väntar med spänning på vad den garantin ska innehålla. Men visst är valfrihetsvården ett dilemma. Om vi inte ser upp är risken stor att resurser tas från svårt sjuka. Vi måste ha ett system som alltid garanterar de svårt sjuka vård först.

Enligt Persson är detta en ny utveckling för sjukvården, en utveckling som kommit för att stanna.

- Det som kommer mer och mer i och med att vi är med i EU är ju rätten till vård utomlands om inte vården eller behandlingen kan erbjudas här hemma.

Revisorerna konstaterar också att kostnaden för den högspecialiserade vården ökat rejält, och där den stora andelen är patienter till Akademiska sjukhuset i Uppsala.

- Att styra kostnaderna för den högspecialiserade vården är mycket svårt. En svårt sjuk person eller en svår olycka, kan kosta otroligt mycket pengar. Men nu har kostnaden stabiliserats. I nästa års budget kommer vi att lägga mer pengar på den här vården, säger Persson.

Men Dalarna köper inte bara vård. Landstinget Dalarna är ett av de landsting i Sverige som saknar stort regionsjukhus, som säljer mest vård. Skönviks psykiatriska klinik i Säter är den verksamhet som har störst intäkter av såld vård. Men också vårdcentraler och lasarettet i Mora, som ligger intill fjällanläggningarna.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons