Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Valfrihet ger ökad livskvalitet

Annons

Det finns politiker som vill samla mycket kollektiv makt och minska den enskildes valfrihet. En del av dem drar sig inte för att missbruka budgetsiffror och förvränga proportionerna.

I BT den 5 november läser vi rubriken "Valfrihet hotar vård". Den så kallade valfrihetsvården beräknas under 2004 kosta 20 miljoner kronor. Det antyds nästan att den vården är onödig, men så är det väl ändå inte?

Utanför länet köper vi enligt tidningens reportage högspecialiserad vård för cirka 300 miljoner, samtidigt som Dalarna sålde vård för 170 miljoner kronor. Landstingets hela omsättning för vård är cirka 5 000 miljoner (tandvården inte inräknad).

När man tittar på dessa siffror måste man inse att den eventuella onödiga merkostnad, som valfrihetsvården orsakar, är mindre än felräkningspengar. Hela valfrihetsvården är mindre än en halv procent.

Kan någon, exempelvis landstingsrådet Inga-lill Persson, s, förklara hur det kan vara en stor risk att resurser tas från svårt sjuka om valfrihetsvården får fortsätta?

Just nu ska den inte inskränkas men i november 2005 blir det dags att ompröva valfriheten, predikar Persson.

LENNART FREMLING

Mer läsning

Annons