Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Välfärd i god miljö

Annons

Kommentar till "Korvspadet",

den 5 december:

I brist på argument från kärnkraftshatarnas sida så plockas den gamla myten om livscykelanalysen fram igen. Enligt den skulle kärnkraft vara den dyraste och farligaste energiproduktionen.

Man försökte till och med att bevisa att kärnkraften krävde så mycket energi att bygga och driva att den aldrig skulle ge något nettotillskott.

Det skulle vara intressant att göra en livscykelanalys på ett vindkraftverk. Utan subventioner i form av de dyra elcertifikaten skulle det inte byggas många, och det går trögt ändå. Vindkraftens produktionskostnad per kWh är 300 procent av kärnkraftens.

Beträffande tillgång på uran är det tyvärr så att nuvarande reaktorer bara använder ett par procent av vad som finns i bränslet innan det anses förbrukat. Med modern teknik i den nyaste, så kallad fjärde generationens reaktorer, kan man få ut cirka 100 gånger mer.

Det skulle innebära att med nya reaktorer så skulle nuvarande bränsle kunna återanvändas och man skulle teoretiskt inte behöva bryta nytt uran förrän efter ett par tusen år. En annan fördel är att restavfallet avklingar mycket snabbare och skulle bli ofarligt redan efter ett par hundra år i stället för de 100000-tals åren man nu pratar om. Låt kärnkraften utvecklas och använd mångfald i stället för enfald så kan vi behålla välfärden i en god miljö.

LARS WIEGERT, ORDFÖRANDE FÖR MILJÖVÄNNER FÖR KÄRNKRAFT

Mer läsning

Annons