Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Valet handlar om mer än blått eller rött

Annons

Den grova generalisering, som Göran Persson anslog om att valet endast är en kamp mellan höger och vänster skapar förvirring. Varje dag möter jag människor på gågatan i Borlänge, som blivit förvillade av s-företrädarnas grova förenkling av valet.

En person uttryckte sig så här: "S idiotförklarar svenska folket och tror, att vi inget begriper."

Sverige är inte längre världsbäst på väsentliga områden. Flera länder i Europa har gått om oss i välståndsligan och Sverige är inte någon isolerad ö, som klarar sig bäst utan omvärlden. Tvärtom, vår välfärd är beroende av, att vi kan sälja våra varor.

OBS! Sveriges export till EU har sedan vårt inträde 1995 ökat med 60 miljarder per år. Detta innebär att fler jobb skapas.

Vi förstår ju, att Sverige inte ensamt klarar av den internationella brottslighet, som terrorister, narkotikasmugglare och ligor som tjänar stora pengar på att sälja kvinnor och barn som sex- och arbetsslavar.

Det är också bara tillsammans vi kan klara av de globala miljöhoten.

I s vulgärpropaganda sprids också, att de nya tjänstedirektiven hotar arbetsrätt och löner i Sverige. Professor emiritus i arbetsrätt, Tore Sigeman, skriver i Uppsala Nya Tidning, att förslaget till tjänstedirektiv inte är något hot mot svenska kollektivavtal.

Bland annat gäller: Att utländska företag, som verkar i Sverige ska följa svenska arbetsrättsregler.

Flera jag möter menar att vi är så små i EU-parlamentet (19 st), att det väl inte är lönt att rösta. Jojomensan! Genom att rösta på kraftfulla personer kan vi höja Sveriges påverkan.

Ett lysande exempel är Marit Paulsen (fp), som ensam fått igenom 16 förslag om bättre behandling av djur, nötköttsmärkning, salmonellakontroller, med mera.

Jag tänker kryssa för Cecilia Malmström, som försöker få bort de orättvisa jordbruksbidragen till rika länder. Därigenom kan Sveriges medlemsavgift till EU minskas.

Bruno Blomquist, fp

Mer läsning

Annons