Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Våldtäktsmisstänkt butiksägare greps på nytt av polisen

Annons

Den 42-årige mannen är på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt. I början av april i år ska han ha tvingat en 16-årig flicka att utföra oralsex åt honom, i hans butik.

I måndags greps han av polis och på tisdagen hölls häktningsförhandlingar i Falu tingsrätt.

Åklagaren ansåg att mannen skulle häktas, bland annat eftersom han är misstänkt för ett brott som ger minst två års fängelse. I sådana fall sker häktning mer eller mindre automatiskt.

Men rådmannen gjorde bedömningen att brottet var "mindre allvarligt". I "mindre allvarliga" fall av våldtäkter anger lagen inget minimistraff, och därigenom faller regeln om "minst två års fängelse" som häktningsskäl.

Förundersökningsledaren P-G Persson och hans kollega, kammaråklagare Catharina Wikner, överklagade beslutet om fri-släppande till Svea hovrätt.

I går gick hovrätten igenom handlingarna från Falu tingsrätt, och gjorde en annorlunda bedömning av fallet. Hovrätten beslutade att mannen ska häktas av det skäl att han är misstänkt för ett brott som ger minst två års fängelse om han fälls.

Häktningsbeslutet ledde till att polis omedelbart grep mannen - för andra gången bara några dagar.

Formellt sett är han redan häktad av Svea hovrätt. Men eftersom ingen får häktas utan muntliga förhandlingar ska den 42-årige Falubon än en gång höras. Detta sker i Stockholm på måndag.

KARIN WALLÉN

Mer läsning

Annons