Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Våldtäktsman får skadestånd

Annons

- Klart det kan tyckas stötande att en person som är dömd till ett sådant grovt brott får ersättning från allmänna medel. Ska man man vara efterklok borde vi tagit in cd-skivorna på ett tjänsterum, eftersom bilen inte gick att låsa.

- Vi har ett ansvar för beslagtaget gods, så det här får vi ta på oss, säger Stig Brunell, närpolischef i Borlänge.

Våldtäkten ägde rum en tidig lördagsmorgon våren 2001 på en avlägsen skogsväg i närheten av Säter. Mannen var då 39 år och flickan 17 år.

Polisen tog mannens bil, en ljusgrå Volvo 244, i beslag. Efter att den tekniska undersökningen var klar stod bilen i polisens garage i ungefär en vecka. När 39-åringen inte hämtade bilen fraktades fordonet till Torsångs bilskrot.

Om cd-skivorna blev stulna på polisstationen eller skroten är oklart.

Våldtäktsmannen, som hade mycket god ordning på vilka skivor han hade i bilen, har listat 29 skivor som han yrkade ersättning för.

39-åringen får 150 kronor i ersättning per skiva. Hans lista inkluderar en piratkopierad cd med blandade favoriter.

Sticker det inte i ögonen på folk att ge en våldtäktsman ersättning för cd-skivor, varav en är piratkopierad?

- Det är Rikspolisstyrelsen som fattar beslutar om ersättning. Det verkar som att mannen fått det han begärt. Jag vet inte hur de ställt sig till piratkopieringen.

I sitt yttrande till Rikspolisstyrelsen skriver Stig Brunell att polismyndigheten inte förvarat godset på ett godtagbart sätt.

Vet ni om det över huvud taget fanns cd-skivor i bilen?

- Vad jag kommer ihåg var det någon på polisen som noterade att det fanns skivor i bilen, men inte hur många.

Varför hamnade bilen på skroten?

- Nycklarna till bilen saknades. Vi har ont om plats och ägaren hade inte bråttom att hämta fordonet.

I Hedemora tingsrätt fälldes mannen för våldtäkt, olovlig körning, narkotikabrott och vapenbrott i juli 2001. Han dömdes till fängelse i fyra år och att betala skadestånd till flickan med 101 000 kronor.

Mannen överklagade till Svea hovrätt, som ändrade tingsrättens dom och dömde mannen till grov våldtäkt och fängelse i fyra och ett halvt år. 39-åringen överklagade då till Högsta domstolen, som dock inte tog upp fallet.

CONNY PETTERSSON

Mer läsning

Annons