Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Våldtäktsman får betalt

Annons

- Klart det kan tyckas stötande att en person som är dömd till ett sådant grovt brott får ersättning från allmänna medel. Ska man vara efterklok borde vi tagit in cd-skivorna på ett tjänsterum, eftersom bilen inte gick att låsa. Vi har ett ansvar för beslagtaget gods, så det här får vi ta på oss, säger Stig Brunell, närpolischef i Borlänge.

Våldtäkten ägde rum en tidig lördagsmorgon våren 2001 på en avlägsen skogsväg i närheten av Säter. Mannen var då 39 och flickan 17 år.

Polisen tog mannens bil, en ljusgrå Volvo 244, i beslag. Efter att den tekniska undersökningen var klar stod bilen i polisens garage i ungefär en vecka. När 39-åringen inte hämtade bilen fraktades fordonet till Torsångs bilskrot. Om cd-skivorna blev stulna på polisstationen eller skroten är oklart.

Våldtäktsmannen, som hade mycket god ordning på vilka skivor han hade i bilen, har listat 29 skivor som han yrkade ersättning för. Bland favoriterna märks det rockbandet AC/DC.

39-åringen får 150 kronor i ersättning per skiva. Hans lista inkluderar en piratkopierad cd-skiva med blandade favoriter.

Sticker det inte i ögonen på folk att ge en våldtäktsman ersättning för cd-skivor, varav en är piratkopierad?

- Det är Rikspolisstyrelsen som fattar beslutar om ersättning. Det verkar som att mannen fått det han begärt. Jag vet inte hur de ställt sig till piratkopieringen.

I sitt yttrande till Rikspolisstyrelsen skriver Stig Brunell att polismyndigheten inte förvarat godset på ett godtagbart sätt.

Vet ni om det över huvud taget fanns cd-skivor i bilen?

- Vad jag kommer ihåg var det någon på polisen som noterade att det fanns skivor i bilen, men inte hur många.

Varför hamnade bilen på skroten?

- Nycklarna till bilen saknades. Vi har ont om plats och ägaren hade inte bråttom att hämta fordonet.

I Hedemora tingsrätt fälldes mannen för våldtäkt, olovlig körning, narkotikabrott och vapenbrott i juli 2001. Han dömdes till fängelse i fyra år och att betala skadestånd till flickan med 101 000 kronor.

Mannen överklagade till Svea hovrätt. Som ändrade tingsrättens dom och dömde mannen till grov våldtäkt och fängelse i fyra och ett halvt år. 39-åringen överklagade då till Högsta domstolen, som dock inte tog upp fallet.

CONNY PETTERSSON

Mer läsning

Annons