Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Våldtäktsdom prövas inte av HD

Annons

Det var den 13 augusti som 38-åringen häktades, på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt sedan han i sin bil stoppats av polis i närheten av Sifferbo camping.

I baksätet påträffades en yngre kvinna som var så påverkad att hon ansågs nära nog okontaktbar. Hon var naken på underkroppen och bar tydliga tecken på att mannen förgripit sig på henne.

I både tingsrätten och hovrätten kunde polismännen vittna om att kvinnan varit mycket kraftigt berusad och på gränsen till medvetslös. Uppskattningsvis hade då endast 10-15 minuter hunnit gå efter att mannen förgripit sig på henne i baksätet. Både tingsrätten och hovrätten fann det uteslutet att kvinnan i det tillståndet skulle varit den som tagit initiativet till de sexuella aktiviteterna, vilket 38-åringen hävdade.

Inte heller domen för sexuellt ofredande ges prövningstillstånd av Högsta domstolen.

Där fann både hovrätten och tingsrätten det styrkt att mannen parkerat sin bil under en gatlykta under målsägarinnans balkong och onanerat inför kvinnans ögon. Hon har dessutom kunnat indentifiera Vansbrobon vid en fotokonfrontation.

Inför hovrättsförhandlingen hade 38-åringens mor dragit sig till minnes att hon mellan den 16 och 18 november använt den aktuella bilen under en resa, något som skulle göra det omöjligt att bilen befann sig i Borlänge den aktuella dagen. Hovrättens ledamöter fäste dock inget avseende vid detta vittnesmål.

Beslutet från Högsta domstolen innebär att de utdömda skadestånden till de två målsägandena står fast. Till den våldtagna kvinnan ska mannen betala 98822 kronor och till kvinnan som utsattes för ofredande 20000 kronor.

GÖRAN DANIELSON

Mer läsning

Annons