Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Våldtäktsdom fastställdes av hovrätten

Annons

Det var den 13 augusti som 38-åringen häktades, på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt sedan han stoppats av polis i närheten av Sifferbo camping.

I baksätet påträffades en yngre kvinna som var så påverkad att hon ansågs nära nog okontaktbar. Hon var naken på underkroppen och bar tydliga tecken på att mannen förgripit sig på henne.

Polismännen, som även vittnade i tingsrätten, berättade i hovrätten om att kvinnan varit "fruktansvärt berusad" och att de hade mycket svårt att "få liv" i henne. Uppskattningsvis hade då endast 10-15 minuter hunnit gå efter att mannen förgripit sig på henne i baksätet.

Mannen har hävdat att kvinnan tagit initiativet till de sexuella handlingarna, något som både tingsrätten och Svea hovrätt anser vara uteslutet med tanke på hennes tillstånd.

Ett vittne har även kunnat styrka att kvinnan var kraftigt berusad en stund tidigare då hon klev in i mannens bil i Borlänge.

Hovrätten hade också att ta ställning till tingsrättens dom för sexuellt ofredande.

Där finner hovrätten liksom tingsrätten det styrkt att mannen parkerat sin bil under en gatlykta under målsägarinnans balkong och att han där halvlegat med ena benet ute genom bildörren och onanerat inför kvinnans ögon. Rätten finner inga tvivel på att mannens avsikt varit att kvinnan skulle se honom. Hon har dessutom kunnat indentifiera Vansbrobon vid en fotokonfrontation. Händelsen inträffade den 17 november 2004.

I det ärendet hade ett nytt vittne åberopats inför hovrättsförhandlingarna. Det var 38-åringens mor som dragit sig till minnes att hon mellan den 16 och 18 november använt den aktuella bilen under en resa till fritidshuset i Jämtland, något som skulle göra det omöjligt att bilen befann sig i Borlänge den 17 november.

Som stöd för uppgifterna åberopades minnesanteckningar i en väggalmanacka i fritidshuset. Hovrättens ledamöter fäste dock inget avseende vid detta vittnesmål utan fastställde domen på två års fängelse för 38-åringen.

Hovrätten valde dock att justera de skadeståndsbelopp som utdömdes i tingsrätten.

Enligt domen i tingsrätten skulle mannen betala 5 000 kronor i skadestånd till kvinnan som utsatts för ofredandet samt 88 822 kronor till den våldtagna kvinnan.

Summorna justerades av hovrätten till sammanlagt 118 822 kronor varav 20 000 kronor ska betalas till den kvinna som utsattes för det sexuella ofredandet.

I väntan på att fängelsedomen verkställs får mannen stanna kvar i häktet.

GÖRAN DANIELSON

Mer läsning

Annons