Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Våldtäkterna fortsätter att öka

Annons

Antalet anmälda våldtäkter fortsatte att öka mycket kraftigt under första halvåret i år.

Första halvåret anmäldes 2|333 fall av våldtäkt eller grov våldtäkt i Sverige, en ökning med hela 19 procent jämfört med första halvåret i fjol, visar siffror från Brottsförebyggande rådet (Brå).

Bara under helgen har våldtäkter anmälts i bland annat Linköping, Östersund, Luleå och Piteå.

Antalet anmälda våldtäkter har stigit i flera år. En stark ökning sågs 2005_2006 efter en lagändring 2005 så att även vissa fall av sexuellt utnyttjande kom att rubriceras som våldtäkt.

Men trenden är alltså fortsatt stigande även 2007, utan någon lagändring föregående år.

En annan möjlig förklaring kan vara en byråkratisk fördröjning, att det tar tid för polisen att lära sig klassificera brotten enligt de rubriceringar nya lagen fastslår.

Nilsson säger att säkra slutsatser är svåra att dra. Men Brå ska nu bland annat söka svar genom en uppdatering av den kartläggning av våldtäkter som gjordes för några år sedan.

Sommaren, med bland annat ökad alkoholkonsumtion, är högsäsong för våldtäkter. Då brukar särskilt vissa typer av övergrepp _ överfallsvåldtäkter utomhus och de som utförs av ytligt bekanta öka kraftigt.

I statistiken för 2007 finns juni med, som trots betydligt mer kyla och regn än under juni i fjol ändå uppvisar fler anmälningar med angiven brottsplats utomhus.

I juni i år anmäldes 17 procent fler fullbordade våldtäkter, och 31 procent fler försök, utomhus än under juni i fjol.

Under hela första halvåret i år anmäldes 1|517 fullbordade våldtäkter där offret var 15 år eller äldre, en ökning med 26 procent mot i fjol. Ökningstakten, ungefär en fjärdedel, var lika stor inomhus som utomhus.

Av oklar anledning var ökningstakten lägre rörande försök till våldtäkt. Totalt anmäldes 193 våldtäktsförsök första halvåret i år, en ökning med fem procent.

Ökningen i våldtäktsanmälningar mot personer under 15 år är inte i närheten av den totala. I gruppen gjordes 595 anmälningar om fullbordad våldtäkt under första halvåret i år, en ökning med sju procent mot i fjol.

TT

Mer läsning

Annons