Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Våldsvåg i Pakistan

Annons

Sedan pakistanska armén stormade Röda moskén i Islamabad i tisdags, har närapå 100 människor dödats i islamistiskt våld.

Bara i helgen utfördes tre självmordsattacker mot militär i de nordvästliga provinserna.

Stormningen av Röda moskén var avsedd att skicka ett tydligt budskap till islamister i hela landet som använder koranskolor som träningsläger för väpnad kamp, har myndighetsföreträdare sagt. Men kanske har den bara provocerat fram mer våld.

Helgens många dåd i Pakistan riktades mot soldater och poliser utkommenderade till de mer eller mindre självständiga provinserna som gränsar till Afghanistan.

Ett 20-tal människor dödades på söndagen när en bomb detonerade vid ett poliskontor i Nordvästra frontprovinsen, bara timmar tidigare rammades en armékonvoj i den bildsköna dalen Swat av två självmordsbombare, med över 20 döda som följd. Och dagen dessförinnan iscensattes flera dödliga attacker mot armén i Norra Waziristan.

Det häftiga våldet tycks vara vedergällning för belägringen och stormningen av Röda moskén _ som krävde mellan 60 till över 100 liv enligt olika källor_ och som kritiserats av både muslimska partier och av al-Qaida.

Söndagen innebar också slutet på fjolårets fredsfördrag mellan talibansympatiserande klaner i Norra Waziristan och regeringen _ som gick ut på att klanerna skulle jaga utländska extremister i utbyte mot mindre militärnärvaro.

"Vi skrev under avtalet för att få säkerhet och skydda vårt folks liv och egendom. Men regeringens styrkor har fortsatt att angripa, och de har dödat många", hette det i ett uttalande från Norra Waziristans talibanrådslag.

Nu var vapenvilan över, slog talibanrådet fast, dock utan att hänvisa specifikt till Röda moskén. I vilket fall kommer den brutna vapenvilan öka trycket på president Pervez Musharraf och armén. Presidenten och militärdiktatorn Pervez Musharraf utmanas inte bara av islamister, utan även av opposition, intellektuella och delar av rättsväsendet.

TT

Mer läsning

Annons