Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Våldsman slapp fängelse

Annons

Det har gått nästan ett år sedan händelsen, då en kvinna i 30-årsåldern misshandlades svårt av sin dåvarande sambo. Paret hade bråkat under kvällen, och båda hade druckit alkohol och tagit antidepressiva tabletter.

Kvinnan har uppgett att hon har minnesluckor av vad som hänt alldeles innan misshandeln. På något sätt hade hon hamnat på golv-et, och när mannen började sparka henne vaknade hon till. Efter det minns hon allt väldigt tydligt.

Liggande fick hon ta emot hårda sparkar mot huvud och kropp. Magen, nacken, pannan och hakan träffades gång på gång och det gjorde mycket ont, har hon berättat för Falu tingsrätt.

Först skrek hon, men sparkarna var så hårda att hon tappade andan och inte kunde skrika längre. Hon trodde att hon skulle dö. Genom att ligga blick stilla och låtsas vara död hoppades hon att mannen skulle sluta misshandeln. Efter ett tag slutade han och gick och tog en dusch.

Kvinnan tog sig ut från hemmet och togs snart in på akuten. Där upplevde hon att ingen riktigt tog henne på allvar, dels för att hon var berusad och dels för att det inte fanns några stora synliga skador. Hon fick övertyga personalen om att hon behövde vara kvar, och någon dag senare upptäckte läkare att hennes bukspottskörtel var av, förmodligen för att hon sparkats hårt på samma ställe i magen upprepade gånger. Skulle saften från bukspottskörteln rinna ut riskerade kvinnan att dö inom några dagar.

Man beslutade om omedelbar operation, där både mjälten och halva bukspottskörteln togs bort.

Sedan händelsen har den drabbade kvinnan haft både fysiska och psykiska besvär, och efter ett tarmvred var hon tvungen att opereras igen.

Hon ville inte själv anmäla sin sambo för misshandeln, men när polisen kontaktade henne berättade hon vad som hänt.

Mannen minns ingenting från kvällen och kan därför varken förneka eller bekräfta det som hänt. Han har berättat för tingsrätten att han ofta blir aggressiv när han dricker och att han tidigare varit våldsam mot kvinnan när han varit berusad.

Han säger att han mår väldigt dåligt efter det som hänt, och att han sedan dess bestämt sig för att komma till rätta med sitt missbruksproblem.

Den aktuella händelsen inträffade när han var under skyddstillsyn för ett tidigare, liknande brott. Detta, tillsammans med brottets grova art, talar för att mannen ska få fängelse, skriver Falu tingsrätt skriver i sin dom.

Men ändå får han skyddstillsyn.

Enligt uttalande från frivården har mannen visat en vilja att få rätsida på sitt liv. Genom att döma mannen till skyddstillsyn och behandling för sina missbruksproblem genom så kallad kontrakts-vård, kan mannen fortsätta denna positiva utveckling, anser Falu tingsrätt, som bedömer att "ett fängelsestraff å andra sidan skulle kunna spoliera utvecklingen".

KARIN WALLÉN

Mer läsning

Annons