Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Våldsfilm visades av misstag för barn under Biofestinatt

Annons

Statens biografbyrå hade, på grund filmens förråande innehåll, satt en åldergräns på 15 år. I salongen satt barn från årskurs sex och uppåt. De yngsta barnen i publiken var elva år.

Ett av barnen kom hem och berättade om filmen för sina föräldrar. Föräldern, som vill vara anonym, kräver en förklaring från skolchefen Stefan Linde i ett brev.

Föräldern uppger till tidningen att skolan, genom fritids, är med och arrangerar Biofestinatt för barn från årskurs sex och uppåt.

- Varför var då en, av de två filmer som visades, med åldergräns från 15 år, enligt rekommendation från Statens Biografbyrå. När skolan är en av arrangörerna, tar jag som förälder för givet att lämpliga filmer visas, säger föräldern.

Skolchefen, Stefan Linde, uppger till tidningen att han har ansvar för alla frågor som rör skolan. När det gäller val av filmer som visades under Biofestinatt, hänvisar han till ungdomskonsulenten Tomas Nord.

Tomas Nord bekräftar att han brukar vara med i valet av filmer och det ska vara en ytterst noggrann granskning från skolans sida att filmen är lämplig för den ålderskategori som sitter i salongen.

- Den här gången var jag för en gångs skull inte med i arrangemanget kring bion, utan var upptagen av andra uppgifter kring storevenemanget Luciafestinatt.

Sten Olsson, som är ansvarig för Älvdalens Biografteater, uppger att fyra elever på fritidsgården valde två filmer för visningen på biografen.

- Tyvärr kontrollerade vi inte den ena filmens innehåll i förväg. Det var ett misstag, men det ska aldrig upprepas. I fortsättningen kommer vi att vara noga med vilka filmer som ska visas, säger Sten Olsson.

Han uppger att biljetterna till filmen såldes internt på fritidsgården och att det var en sluten visning.

Den film som visades heter Lucky Number Slevin. Statens biografråds bedömning är att filmen har inslag av flera nerskjutningar i närbild med blodsprut, män som långsamt kvävs i plastpåsar, nackknäckning och blodiga slagsmål.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons