Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Våldsamma strider i Kinshasa

Annons

Striderna i Kongos huvudstad rapporteras nu ha krävt minst 60 människoliv. Rebelledaren Jean-Pierre Bemba uppges gömma sig på Sydafrikas ambassad i Kinshasa.

Det är källor inom sjukvården och diplomater som sent på eftermiddagen rapporterade om de nya siffrorna över dödsfall till nyhetsbyrån AFP.

Striderna mellan Bembas styrkor och regeringsmilitär inne i sjumiljonersstaden Kinshasa fortsatte i dag på andra dygnet.

En order om att Bemba ska gripas har samtidigt utfärdats. Han anklagas för högförräderi, baserat på att han "organiserat en milis och beordrat plundring".

Det som utlöste striderna är att den forne vicepresidenten Bemba har vägrat låta sin milis infogas i regeringsstyrkorna. Nu är han folkvald senator, men den åtalsimmunitet som titeln innebär kan komma att hävas av parlamentet.

Under tiden håller sig krigsherren undan på Sydafrikas ambassad, centralt i staden nära FN-styrkan Monucs högkvarter.

Under morgonen ekade stridsvagnseld i staden.

Ett 20-tal svenskar befinner sig i Kinshasa. Ambassaden håller regelbunden kontakt med dem och andra nordiska medborgare.

I går evakuerades en svensk kvinna från en adress på Boulevard du 30 juin, där striderna är som värst.

På svenska ambassaden är man inte överraskad över att stridigheter blossat upp, trots att det varit lugnt i flera månader.

Striderna har snabbt fått internationella dimensioner. Omvärlden vädjar om lugn. EU:s utrikeschef Javier Solana uppmanar Bemba att ge med sig, men tycker också att president Joseph Kabila "måste förstå att han måste ge tid åt och uppföra sig korrekt mot oppositionsledarna".

TT

Mer läsning

Annons