Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Våldsam och hotfull 72-åring får vård

Annons

Det är Svea hovrätt som nu fastställt tingsrättens dom om rättspsykiatrisk vård för den äldre man som slog och hotade grannar och butikspersonal.

Den 72-årige Falubon dömdes av Falu tingsrätt i slutet av november förra året till rättspsykiatrisk vård för misshandel, olaga hot och försök till misshandel.

Men mannen, som nekar till brotten, överklagade till hovrätten.

Han har suttit häktad sedan i höstas, eftersom det finns risk att han begår fler brott om han är på fri fot.

Under våren 2000 hoppade 72-åringen på en granne utanför porten. Han slet grannen i håret och hotade att "ta honom en vacker dag".

Vid ett annat tillfälle slog 72-åringen grannen med knytnävarna. Grannens tonåriga dotter flydde från platsen.

En anställd på en Konsumbutik blev också han hotad och slagen av 72-åringen. Varför 72-åringen angrep honom var en gåta, men 72-åringen själv säger att den anställde nekat honom att köpa en tårta på extrapris.

En kvinna i Konsums butiksråd berättar att 72-åringen ringt henne och pratat om en annan Konsumanställd, butikschefen, och sagt att denne var en gangster eftersom han gömt undan en glasstårta för honom.

Kvinnan blev chockad, och ringde butikschefen och varnade. Butikschefen säger att han vid ett flertal tillfällen haft problem med 72-åringen.

72-åringen är ostraffad sedan tidigare, och inför tingsrättsförhandlingarna gjordes en paragraf sju-undersökning som visade att han led av en allvarlig psykisk störning vid så väl gärningen som undersökningen.

Mannen behöver vård och hjälp, och risken för återfall i våldsbrott bedöms som mycket hög.

Hovrätten gör samma bedöming som tingsrätten, och mannen ska trots sin höga ålder vara kvar i häkte tills dess att domen vinner laga kraft.

ANNA RUNNBERG

Mer läsning

Annons