Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Våldsam kritik mot budgeten

Annons

Tidigare år har kommunledningen vid den här tiden lagt fast de budgetramar som styrelser och nämnder ska arbeta efter. Det var inget detaljerat dokument som lades fram utan ett mer allmänt hållet som kallades gemensamma planeringsförutsättningar, GPF.

Senare framåt senhösten kom ett regelrätt budgetförslag baserat på nämnder och styrelsers detaljbudgetar.

Men från och med i år blir det en nyordning. Nu ska budgeten för nästa år i praktiken tas före sommaren för att formellt antas i november av kommunfullmäktige. Ytterst få ändringar ska tillåtas från försommarens beslut.

I går var det så dags för kommunstyrelsen att enligt nyordningen anta budgeten. Men det dokument som lades fram liknade i hög grad en GPF, ansåg oppositionen som ansåg att det inte var en budget värd namnet ens.

- Ett budgetförslag brukar ha ett ordentligt underlag med förslag till beslut. Inget sådant finns i det här dokumentet. I vilket annat fall som helst hade det skickats på återremiss för bristande beredning, säger Mikael Rosén.

Han anser för övrigt att det överhuvud taget inte går att ta en budget nu. Detta för att ingen i dag vet var det stora sparbeting på 50 miljoner kronor kommer att tas och hur mycket som faller på nästa år.

- Det är en fullständig röra och ingen i majoriteten kan svara på våra frågor i dag, säger Rosén.

Inget parti i den borgerliga oppositionen eller vänsterpartiet ville delta i något beslut om budgeten. Och förslaget om en skattehöjning är de borgerliga partierna klart emot.

- Vi kommer till kommun-fullmäktige att lägga ett eget gemensamt budgetförslag som inte innehåller några skattehöjningar, säger Rosén.

Men för att kunna göra det krävs ett betydligt bättre budgetunderlag och ett sådant har nu oppositionen begärt att få.

- De ska få all hjälp de behöver med siffermaterialet, lovar kommunalrådet Jonny Gahnshag.

Han tillbakavisar också kritiken mot budgetmaterialet. Det är inte på detaljnivå kommunstyrelsen ska arbeta utan med ramarna.

- Och vi vet nu vilka omvärldsfaktorer vi har. Och vi vet att sparpaketet måste genomföras och att helårseffekten måste uppnås nästa år, säger Jonny Gahnshag.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons