Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Våldsam brand tog troligen två liv

Annons

Tjugo minuter över ett ringde en närboende till SOS-alarm. Margareta Costa var den förste som såg olyckan. Från sitt fönster såg hon att det brann i grannfastigheten, den före detta Ica-butiken i Vika.

- Det brann på deras balkong, det var höga lågor och det brann under entrébalkongen, säger hon.

Branden startade på baksidan av huset sett från Vikavägen.

Efter att räddningstjänsten fått larmet rusade en annan granne fram till byggnaden. En man i 50-årsåldern var då i färd med att hoppa från andra våningen tillsammans med sin elvaåriga dotter. De hade kastat ut madrasser för att hoppa från husets kortsida när grannen ställde upp en stege, som de kunde använda.

Innan mannen tog sig ur huset hade han försökt att rädda de övriga två som fanns kvar i byggnaden.

Efter att mannen och den yngre dottern tagits omhand gick grannen runt på baksidan och reste upp stegen för att försöka rädda de två som fanns kvar i huset. Men det var förgäves, huset var redan övertänt.

Under natten arbetade brandkårerna i Falun, Borlänge, Grycksbo och Svärdsjö på platsen. De kunde konstatera att det var mycket svårsläckt. Tvåvåningshuset hade plåttak och efter någon timme föll taket in.

Under taket brann det sedan under hela natten. På fredagsmorgonen kunde plåten lyftas bort med en kran. Det underlättade för släckningsarbetet. Framåt eftermiddagen var det mesta släckt.

Det var aldrig någon fara för de omgivande husen. Främst beroende på att det var förhållandevis lite vind.

Polisen har inte kunnat göra någon teknisk undersökning av platsen. Därför har man inte hittat några kroppar eller kommit fram till en brandorsak.

Polisen tror sig veta att kvinnan som saknas var dotter till mannen som bodde i huset, samt att kvinnans pojkvän också fanns på plats i lägenheten och befaras ha omkommit.

Det fanns två fast boende i huset. Mannen i 50-årsåldern och hans elvaåriga dotter.

Den äldre dottern och pojkvännen var på tillfälligt besök.

Den övre delen av huset var bebodd. I den undre har det varit affärslokal under många år.

Huset var byggt 1933. I nedervåningen har det funnits en konsumbutik. Lokalerna övertogs senare av Ica, som i sin tur flyttade ut för ett par år sedan. Därefter var det kontor för Dellner Couplers. Den sista tiden stod nedervåningen oanvänd.

KENNETH WESTERLUND

Mer läsning

Annons