Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Våldsam bilolycka

Annons

Olyckan inträffade vid 17.40-tiden mellan gamla bensinstationen och lågprisvaruhuset i byn. Minibussen, i vilken familjen hemmahörande i Östergötland färdades, kördes i sydlig riktning på väg hem från en fjällvistelse. Den mötande personbilen framfördes av en ensam 24-årig kvinna från Falun.

Någon av förarna, det var på söndagskvällen oklart vilken, tappade kontrollen över fordonet i det extremt hala och moddiga väg-laget. Ekipaget gled över på fel sida i färdriktningen och en frontalkollision kunde i det läget inte undvikas.

Sammanstötningen blev mycket våldsam. Personbilen formligen krossades av den robusta bussen av amerikansk tillverkning. Enligt uppgift var personbilens förare en av de båda vuxna som blev allvarligt skadade.

En ambulanssjukvårdare från Ludvika kom, som privatbilist, först till olycksplatsen och gjorde en första insats för de skadade. Det var även han som slog larm till SOS-centralen.

Grängesbergs brandkår anlände med en styrka inom loppet av bara några minuter. Efter förstärkningslarm blev det uppbackning från kåren i Ludvika med två bilar inklusive den så kallade katastrofcontainern. Sistnämnda kom dock inte till användning.

Totallarmet innebar vidare att hela styrkan, fem ambulanser med besättning, larmades ut från centralen vid Ludvika lasarett.

- Tursamt i sammanhanget var att olyckan hände samtidigt som det var skiftbyte hos ambulanssjukvården. Därmed fanns det personal tillgänglig i sådan omfattning att de kunde ta ut hela bilparken, säger räddningsbefälet Folke Jonsson som ledde arbetet på olycksplatsen tillsammans med sin kollega i Grängesberg, Olle Persson.

Jonsson vill passa på att berömma personalen för arbetet som trots snöoväder och trafikkaos var både målmedvetet och effektivt.

Under räddningsarbetet, som tog närmare en timme i anspråk, uppstod extremt långa bilköer på ömse sidor om olycksplatsen. Enligt räddningstjänsten var det på norra sidan kö ända in till Grängesberg en sträcka på närmare fyra kilometer.

I ett senare skede anslöt en patrull från Örebropolisen som efter hand kunde slussa förbi de många ekipagen.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons