Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Våldet måste stoppas"

Annons

Hon befann sig på semester i Spanien när hon via SOS international fick beskedet. Hennes före detta sambo, pappan till hennes två barn, hade utsatts för en brutal misshandel i Borlänge centrum. Han svävade mellan liv och död. Mer än så kunde inte läkarna säga.

- Vi fick omedelbart plats på ett plan och reste hem till Sverige igen, berättar Ulrika Edlund.

När hon tillsammans med barnen nådde fram till intensivvårdsavdelningen på Falu lasarett, hade läkarna inte mycket hopp att ge. Jonas Johannesson levde visserligen, men hans andning hölls igång av en respirator.

- Vi förstod då att det inte skulle gå vägen. Barnen fick ta farväl av sin pappa där och då, berättar hon.

Respiratorn stängdes av tidigt på måndagsmorgonen. För att barnen verkligen skulle förstå vad som hänt, besökte familjen mordplatsen samma dag. I sex timmar stannade de kvar där, sittandes på gatan där Jonas Johannesson sparkades till döds.

- Det var här hans själ frigjordes. Därför väljer vi att komma tillbaka hit i dag också, säger Ulrika Edlund.

På tisdagsförmiddagen täckte ett hav av blommor platsen där den 32-åriga tvåbarnspappan mördades. Bland rosor, kort, teckningar och brinnande ljus hade bilder på den unga familjen placerats. Vid platsen stannade många förbipasserande upp en stund, för att visa sitt deltagande i sorgen.

- Det sista Jonas sa till oss innan vi reste var att vi skulle vara rädda om oss. Att vi inte skulle lita på någon. I själva verket var det vi som skulle ha sagt de orden till honom.

Det finns inga ord som kan beskriva den förtvivlan de anhöriga känner just nu. Men för mamman och de två barnen har just besöken vid mordplatsen skänkt tröst.

- Det är så många som stannat till här. Lämnat en blomma, tänt ett ljus och gett oss en kram. Det har gett mig lugn, förklarar hon.

Att hundratals, kanske tusentals, Borlängebor visat sitt deltagande har mitt i allt det svarta spridit ljus över familjens situation. I dag vågar de tro på att det är godheten som trots allt dominerar i Borlänge.

- Jag kommer att sitta här fler gånger. För att väcka debatt. Driva kampanj mot våldet. En oskyldig människa har dött. Ska fler behöva gå samma öde till mötes innan det görs någonting?

LINDA ERIKSSON

Mer läsning

Annons