Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Våldet i skolan ökar

Annons

År 2000 fick Arbetsmiljöverket in 16 anmälningar om arbets-olyckor i Dalarna, där en person, lärare eller elev, fått fysiska skador efter att ha blivit utsatt för våld.

1999 inkom tre anmälningar, året dessförinnan sex anmälningar.

Birgitta Hermansson-Ylvén är biträdande tillsynsdirektör för Arbetsmiljöinspektionen i Dalarna. Hon ser flera delförklaringar till att anmälningarna ökat.

- Ökat våld i samhället som i sin tur avspeglas i skolan. En annan förklaringsmodell är att det här mer och mer kommit att betraktas som en arbetsmiljöfråga och därmed hamnar hos oss.

Arbetsmiljöinspektionen i Dalarna är just nu i planeringsstadiet av ett projekt som riktar sig till skolan, där en del av projektet handlar om hot och våld, framförallt inom högstadiet.

- Vi kommer att göra inspektioner, träffa och diskutera med rektorer, personalföreträdare, skyddsombud och elevföreträdare. Vi kommer att informera om de lagar och regler som gäller. Vi ska naturligtvis också kontrollera hur skolan följer lagarna.

Även i landet som helhet har anmälningarna om våld ökat, från 148 stycken 1997 till 218 anmälningar 2000.

Det är elevassistenter och grundskollärare som står för de flesta anmälningarna, både när det gäller våld och hot.

Men som yrkesgrupp räknat hör skolpersonalen inte till de värst drabbade.

Enligt siffror från 1998-99 hamnade tågmästare och spärrpersonal i topp med drygt 13 anmälda arbetsskador av våld eller hot per 1 000 sysselsatta och år. För speciallärare var motsvarande siffra knappt två anmälningar per år.

- Om man ska se något positivt i det hela, så är det trots allt bra att händelserna anmäls. Dels lyfts frågorna fram, dels ökar medvetenheten om att det här är något vi måste försöka förebygga.

MICHAEL MARKLUND

Mer läsning

Annons