Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Våldet är aldrig blint

Annons

Debatt

För den som utan anledning blir nedslagen på öppen gata kan våldet givetvis upplevas som blint, men inte för gärningsmannen. För honom är våldet aldrig blint eller meningslöst. Han saknar empati och inlevelseförmåga, något som man utvecklar under tidiga barndomen. Kanske har han själv varit utsatt för våld som liten. När han blev tonåring och började sin brottsliga bana, vem brydde sig?

Det är en skrämmande utveckling vårt samhälle genomgått. Ska vi acceptera detta? Vårt beteende tyder på en viss acceptans. Vuxenvärlden tycks ha resignerat. Vi godtar att världen är ond och slutar att reagera. Våldet begränsar vår frihet. Men vad begränsar våldsmännens frihet?

Det gör ont att se en ung människa falla offer för det meningslösa våldet. En av oss råkade passera förbi med bilen när Mattias låg på gatan. Ambulansen hade just anlänt! Tysta, skärrade åskådare!

Skakande rädsla! Maktlöshet! Meningslöshet! Tankar på hans föräldrar. Måtte ett mirakel ske! Men det är bara i filmer som den slagne reser sig upp.

Vi är också mammor. Vi har också söner. Vi tänker alla "Det kunde vara min son".

Hur många fler unga liv ska släckas på detta meningslösa sätt? Vem tar ansvar för att dessa våldsmän saknat vård eller straff? Hur många fler kända brottslingar går fria utan att vi kan skydda oss? Hur länge ska vi acceptera detta? Det är dags att vi som mammor, pappor, mor- och farföräldrar reser oss upp och vaknar ur den dvala och förlamning som drabbat oss alla.

Omedvetet accepterar vi våldet då vi tänker "Det händer bara andra"! Vi låser in oss och i våra hem och i våra hjärtan, inbillar oss att vi är trygga.

Vi behöver tala mer om våld. Vi behöver skapa resurser för att ge utsatta barn trygghet. Det är de som sedan blir förövare. Barn som farit illa, inte blivit sedda. Vi vet vilka de är redan i förskolan, vi har forskning att tillgå. Våld handlar om makt och vanmakt. Vi behöver organisera vårt samhälle så att barn och ungdomar inte behöver känna vanmakt, inte behöver acceptera våld som en naturlig del av livet. Barn som behöver hjälp ska få det.

Men vad gör vi? Vi nedrustar dagis och skolor. Vi har det samhälle vi förtjänar, Sverige, brottslingarnas paradis. Ett land där du kan mörda och sedan dömas till vård för att leva ett fritt liv efter några år. Detta är en politisk fråga! Vilket politiskt parti, vilken politiker vågar se framåt, vågar satsa på barnen för framtiden? Våldspiralen kan brytas. Vi bara undrar, vem ska börja?

Katarina Gustavsson,

mamma till Jenny 21

och Dennis 25

Agneta mamma till Sofia 27,

Alexander 20, William 15

Teresa mamma till

Christian 21, Martina 16

Mer läsning

Annons