Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Valde att sättas på prov

Annons

I provskrivningslokalerna i Avesta, Hedemora, Borlänge, Falun, Leksand, Ludvika, Mora och Malung samlades de som ville förbättra sina möjligheter att ta sig in på önskade utbildningar.

Till denna första skrivningsomgång för året hade 1 072 personer anmält sig. Det är ungefär lika många som anmälde sig förra året. Men annat var det i början på 90-talet.

- Då skrev över 2 600 personer vid samma tillfälle i länet, säger Anita Larsson, som tidigare var ansvarig för högskoleprovet.

I lördags fanns hon på plats i Falun och åkte runt till de olika skrivlokalerna för att se att allt flöt som det skulle.

I Falun samlades flest skrivande men egentligen är det lite dåligt med deltagandet här, tycker Anita.

Orsaken kan vara att åldersstrukturen, arbetsmarkandssituationen och att studenterna har kunnat komma in på utbildningar utan högskoleprov då alla kurser och program inte kunnat fyllas.

Den enda högskola som kräver att de sökande gjort högskoleprovet är polishögskolan, uppger Anita Larsson.

Högskoleprovet får man göra hur många gånger som helst. Och det är många som skriver gång på gång för att försöka få bättre resultat och högre poäng.

- Och det blir bättre och bättre för var gång, det ser vi, säger Anita Larsson.

För dyslektikerna hade det anordnats en särskild skrivomgång. Då de har svårt att läsa och skriva hade de fyra delar av provet att ta sig an mot fem som de övriga skrev. De hade också 75 minuter på sig för varje del mot 50 minuter för de övriga.

I lördags var det 13 dyslektiker som gjorde högskoleprovet.

- Det har ökat hela tiden sedan vi började med det här och det tycker jag är bra, säger Anita Larsson.

När det första 50-minuterspasset var avklarat för den stora gruppen tassade de lågmält ut för att hämta andan. En av dem var Lovisa Lundin från Vika. Hon går på Komvux för att bättra på sina betyg och skaffa sig behörighet. Målet är att ta sig in på sjuksköterskeutbildningen.

- Att göra högskoleprovet är en bra genväg att kunna ta sig in, säger hon.

Det var andra gången hon gjorde högskoleprovet så det kändes inte lika förvirrat och pressat som för en del andra som gjorde provet för första gången.

I det första passet ingick engelsk läsförståelse och det tyckte dock Lovisa Lundin var lika knepigt som förra gången.

- Jag har inte läst engelska på jättelänge så det här var jättesvårt, säger hon.

Om en månad får hon och de övriga reda på hur de lyckats i provet.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons