Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Våld mot väktare blir allt vanligare

Annons

Förra veckan rånades två värdetransporter i Dalarna. Det första rånet skedde i Avesta och några dagar senare tvingade två män under vapenhot till sig pengar i Leksand när två väktare fyllde på en bankomat med pengar. På flera håll höjs nu röster för att se över väktarnas arbetssituation. Transportarbetareförbundet, som organiserar väktarna i Dalarna, är en av dessa.

- För det första arbetar vi centralt med att förbättra arbetssituationen. Sedan ska vi nu gå in och se vad vi kan göra lokalt. Vad gäller rån av värdetransporter ligger problemet också på bankerna och inte enbart på arbetsgivaren. Nu för tiden vill bankerna att bankomaterna fylls på nattetid för att anställda och kunder inte ska utsättas för rån, säger Thomas Nordin, regionalt skyddsombud vid Transportarbetareförbundet i Dalarna.

Thomas Nordin pekar även på att rånare utan svårigheter kan ta sig in i den lokal där bankomaten finns.

- Risken för rån är som störst när väktarna fyller på bankomaten. Bilarna är säkra och väskorna som pengarna ligger i är säkra, så det är inte här problemet finns.

Rånarnas tillvägagångssätt i de två senaste rånen tyder på att de är professionella, menar Thomas Nordin.

- När en rånare säger att det inte kommer att hända något om väktaren tar det lugnt, har det gått ganska långt.

Han poängterar att väktarnas arbetssituation har försämrats väsentligt. En av orsakerna är polisens bristande resurser.

- Våldet har eskalerat. Det är ett skämt med det antal poliser som arbetar nattetid i Dalarna. Många väktare upplever att hotet om våld är värre än risken att få en kniv i sig.

- Hot om våld innebär en större psykisk påfrestning. Och språkbruket har blivit råare, det vet jag som kör buss. Ofta händer det att folk säger att de ska spöa mig om jag nekar dem att åka med om de inte kan betala, säger Thomas Nordin.

PETER SÖDERLUND

Mer läsning

Annons