Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Valborgsfirandet från Nås till Äppelbo

Annons

I Nås inleddes firandet i kyrkan dit ett drygt hundratal församlingsbor hade sökt sig. Därefter tände hembygdföreningen sin majbrasa vid älvstranden där Nås manskör stod för sjungandet och komminister Camilla Strömberg hälsade våren välkommen. Ett pampigt fyrverkeri avslutade firandet.

I Järna stod hembygdsföreningen som arrangör för firandet vid hembygdsgården i Grånäs. Kyrkokören sjöng och vårtal hölls av Marja Kilpiö. Cirka 200 personer besökte firandet.

Flest valborgsfirare hade som vanligt begett sig till Hulån där Logen framtidshopp stod för arrangemanget. Kerstin Andersson vårtalade och kyrkokören sjöng de traditionella vårsångerna inför nära tusentalet besökare.

Uppsälje Framtids brasa fanns som vanligt vid Sandtäppa. Den tänkta kasen hade dock blivit så stor att arrangörerna helt enkelt inte tordes tända på. I stället tändes två mindre brasor som lyste upp området där Hans-Erik Viklund talade och Sandtäppas sångkör sjöng. En nybyggd och transportabel scen, med Bruno Andersson och Egurd Börs som upphovsmän, invigdes med hjälp av orkestern Nåsbergsdraget innan Per Andersson eldade i gång fyrverkeriet.

I Vansbro firades Valborg vid skidstugan där VAIK skidsektion stod för fiolerna. Traditionsenligt var det Sonja Hammarström som stod för vårtalandet medan Frälsningsarméns sångare stod för det musikaliska, dagen till ära förstärkta med Nisse "På åsen" och Alf-Arne "Lövsågar'n" Edlund.

I Äppelbo gick man ur huse för att fira in våren vid Blåbandslokalen där det även såldes förtäring av alla de slag för de som tyckte att det blev i hetaste laget att grilla korv vid majbrasan.

GÖRAN DANIELSON

Mer läsning

Annons