Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Välbesökt turnéfinal i Orsa kyrka

Annons

Operasångerskan Elisabeth Wärnfeldt och kyrkans egen organist Hans-Åke Månsson framträdde i Orsa kyrka vid söndagens konsert, som var en avslutning på deras turné genom Sverige.

Programmet bestod av sånger och arior med andlig text av franska tonsättare från förra sekelskiftet, inte sällan operatonsättare som Hector Berlioz, Jules Massenet, Georges Bizet, Camille Saint-Saëns, Charles Gounod och Claude Debussy. Där fanns kända arior men också ovanligare musik t.ill exempel av Berlioz och Massenet - och som särskild godbit Lias aria ur Claude Debussys sceniska oratorium L'enfant prodigue (Den förlorade sonen) som han skickade in till en tävling när han var 17-18 år.

Elisabeth Wärnfeldt har anknytning till Siljansbygden och hon och Hans-Åke Månsson har musicerat tillsammans i över 20 år. Hon har en lyrisk och kraftfull sopranröst som bäst kommer till sin rätt när hon får ta ut svängarna och utnyttja olika timbre i det höga och låga registret. Hennes teknik passar sämre till att tolka finstämda romanser eller mindre tonstarka avsnitt i ariorna. Det snabba vibratot gav en passande klang åt just den franska musiken. Den välkända Vocalise av Sergei Rachmaninoff, den ryske tonsättaren bosatt i Paris, är som en etyd och avslöjar bland annat artistens intonation som hade en tendens att ligga i underkant.

Det var svårt att uppfatta den okända texten i ariorna på franska medan de välkända latinska texterna i avdelningen med Agnus Dei och Ave Maria-sånger gick fram.

Hans-Åke Månsson ackompanjerade snällt på en tråkig flygel i stället för att inta en jämnbördig ställning. Men vid kororgeln visade han att han älskar César Francks musik. Han hade valt ett Moderato i Ess-dur ur de mer än 100 småstycken för harmonium eller orgel som Franck komponerade som organist i Paris. Detta lilla stycke spelade Månsson för första gången.

Den talrika publiken applåderade mellan numren och sångerska och pianist hyllades med blommor och kyrkans cd.

JAN OLOF RUDÉN

Mer läsning

Annons