Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Välbesökt när milan tändes

Annons

Åskådarna hade slagit sig ner på bänkar, på hopfällbara picknickstolar eller direkt på marken. Blickarna riktades mot den svarta milan, runt vilken kolarna Anders Dahlberg, Ulf Centerlund och Harry Danielsson arbetade. Framför milan hade kvällens underhållare placerat sig. Det var Jari Antell som tillsammans med kantorsparet Jörgen och Bodil Engström bjöd på ett dramatiskt och humoristiskt program, naturligtvis med mycket sång och musik.

- Hur skulle Dan Andersson skriva idag? funderade Jari Antell högt och spekulerade i visor om personliga assistenter och KomVux-elever.

Han stämde upp en egen nyskriven version av "Omkring tiggarn från Luossa":

- Omkring frissan ifrån Säfsen, sjöng Jari Antell och avslutade versen innan han meddelade:

- Sedan hann jag inte längre.

Med jämna mellanrum fick publiken plocka fram och leta i de gula allsångsbladen som lyste som hjortron i åskådarraderna. "Den blomstertid nu kommer" utlystes strax innan paus.

- Alla sex verserna, förtydligade Jari Antell.

Och visst sjöngs alla verserna, somrigt och unisont, om än lite försynt.

När det utropades en halvtimmes paus ringlade sig genast en lång kö fram till grillarna där det tio personer starka kolbullelaget redan hade gräddat kolbullar i en och en halv timme.

Kolbullar visade sig vara ett missvisande namn, för "bullarna" var inte på minsta sätt bullformade, utan liknade i stället tunna fläskpannkakor. Cirka 26 kilo mjöl, en massa vatten och salt, och nästan 35 kilo rimmat fläsk, räknade kolarfruarna Anita Dahlgren och Margareta Danielsson ut att de hade använt, och tjugo kilo lingonsylt väntade i sina hinkar på att skedas upp på kolbullarna.

Lukten av rök från milan satte sig i näsan och luktade mysigt gammaldags och härliga korvgrillningsminnen. Hundratals människor köade tålmodigt för en tallrik kolbulle med sylt. Julikvällen var ljummen och himlen var blå.

Dan Anderssonveckan hade börjat.

MICHAELA BERG

Mer läsning

Annons