Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Välbesökt möte om slitna vägar

Annons

Åtgärder på sträckan börjar alltså utredas men det hela hänger på om medel kan skakas fram från den planerade riksomfattande bärighetssatsningen. Den är tänkt att förstärka vissa vägar för att förbättra näringslivets transporter. Närmare besked om långtidsplanerna väntas för övrigt komma i slutet av året.

Äppelbo-Tyngsjö-Uvanå är starkt trafikerad av timmertrafik. Bidragande till detta är att bron över älven i Yttermalung inte är klassad att klara tunga fordon vilket dock bron i Äppelbo är. Så även om trafikflödet i sig är lågt är andelen gods på sträckan hög. Och då med stort vägslitage som följd. Dessutom var det ett bra tag sedan som större insatser gjordes på sträckan.

Den ligger för övrigt på topp fem-listan i Dalarna när det gäller påstötningar från allmänheten om dålig vägstandard.

- Jag skulle inte vilja bo i Tyngsjö och pendla dagligen efter den vägen, säger Mikael Perérs, Vägverket.

Åtgärder behövs alltså och om allt går i lås så är grovplaneringen att byggstart sker 2006-2007.

I förarbetet ingår att ta in synpunkter från berörda instanser och allmänhet. Och Tyngsjömötet var ett inslag i förarbetet. I sonderingen ingår då också att ta in spörsmål rörandes naturskydds- och miljöaspekter.

- Vi vill gärna ha signaler så tidigt i hanteringen som möjligt om det finns något som måste bevaras utefter bygget, säger Mikael Perérs.

De 3,5 milen är i dag belagd och en del idéer om att vägen kunde göras om till grusväg har ventilerats. Mötesdeltagarna var inte förtjusta i grusalternativet.

- Jag tror inte grus är realistiskt. Det mesta lutar åt att den blir belagd väg även i framtiden, säger Mikael Perérs.

Den största kritiken från mötesdeltagarna gällde dock att det inte finns medel till en tidigare insats.

- Det är den krassa verkligheten och jag kan bara hålla med om att det vore önskvärt med större resurser till vägnätet, säger Mikael Perérs.

LEIF-UNO BÄCKVALL

Mer läsning

Annons