Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Välbesökt hästsläpp i Rättviksparken

Annons

Inger Jacobsson från Vikarbyn, som har Ateljé midsommarhästen i Gärdebyn, arrangerar för tredje gången hästsläppet i parken. Stora och små hästar från stora olika delar av länet och landet och några från USA galopperade in, magiska hästar med högt symbolvärde, ansåg Olle Nessle, invigningstalare.

Nessle är gymnasielärare och skribent för tidningen Hemslöjd. Han intresserar sig bland annat för folkkonst och där finns hästen som en mycket stark symbol.

- För 100-150 år sedan var dessa välmående trakter rena u-landet och de magra åkrarna gav inte tillräckligt. Det gällde att överleva. I fattigdomen föddes kreativiteten. Människor gjorde saker av allt, spån, hår, mässing och små träbitar som blev över. Detta av överlevnadsmöjligheter, sade Nessle.

- Hästen, arbetskamraten, den mytiska symbolen som Odens åttafotade häst, Fröfaxe, fruktbarhetshästen och Staffan Stalledräng.

- Idén och formen som kunde slöjdas fram ur minsta träbit och som en gång till och med fungerade som betalningsmedel hos vissa handlare, berättade Olle Nessle.

Han var imponerad över ansamlingen av hästar och slöjdare, närmare bestämt 45 utställare.

- Det är en fin utställning och det finns många fenomenala skulpturer och fantastisk folkkonst. Här samlas troende, de som känner hästspråket och de är också mycket intresserade av varandras slöjdande, sade Nessle.

Marianne och Johnne Bågling och deras Jämtlandshäst, Dagmar Sträng Emilssons Skattungbyhäst och Linnéhästen från Svedens gård. Nationalhästen och Storsvedshästen av Marcis Vidzem och hästar från olika platser i Dalarna. Alla kom och fortsätter skritta ut långt bort ut över Sveriges gränser.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons