Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Välbesökt arbetsdag i Gammelstan

Annons

Traditionen med arbetsdagar i Gammelstan går tillbaka till 1972. Smör och tunnbröd brukar går åt som "smör i solskenet".

Hembygdsföreningen skulle dock också önska att det kom in fler yngre personer som ville engagera sig i föreningen. Nu är man omkring 282 medlemmar men bara ett fåtal är aktiva.

- Det handlar om gamla traditioner som är värda att bevara, men det är svårt att få yngre personer att förstå värdet av att bevara detta, säger Kerstin Orr.

Enligt henne är de hantverk man visar upp inte så svåra att lära sig. Men det kan vara svårt att läsa sig till kunskapen.

- Det bästa är att lära sig genom att prata med den som kan, förklarar hon.

Stig Bergström från Rättvik var på plats och visade hur man tillverkar tjära. Det här är den tredje sommaren han medverkar. Tjäran tillverkas genom att tjärved läggs i botten, ovanpå det spånull, sedan näver och därefter jord längst upp. Sedan tänder man eld i mitten. En ränna i botten gör att tjäran kan rinna ut.

- Då brinner det ner och sedan rinner tjäran ut, berättar Bergström som var tidsenligt klädd.

En säck med tjärved ger ungefär en liter tjära.

Ingalill Söderkvist tillverkar olika föremål i näver. Sedan hon torkat nävern lägger hon det korsvis och bygger på så vis upp föremålet. Hon visade bland annat upp en rysk korgmodell, den fick hon studera noggrant innan hon lyckades kopiera tekniken. Tekniken går nämligen ut på att snedfläta nävern. För den moderna och uppkopplade människan har hon även gjort en mobiltelefonhållare i näver.

GÖRAN PERSSON

Mer läsning

Annons