Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Valaffischer fara i trafiken

Annons

- Personligen anser jag att man sätter trafiksäkerheten på spel genom att sätta upp dessa valaffischer på platser där trafikanterna redan har många andra detaljer att hålla reda för att kunna köra säkert, säger Karl-Ove Westman, vakthavande befäl på polisen i Falun.

Valtider och politiska affischer brukar höra samman. Men handen på hjärtat alla läsare som brukar köra bil. Har det inte hänt att ni, i samband med bilkörning, vinglat till och för ett kort ögonblick tappat koncentrationen när ni försökt läsa hur våra politiker vill förbättra samhället?

I Falun finns dessa valaffischer på speciellt utpekade platser. Men där har det istället uppstått en skog av politiska budskap som kan bli en trafikfara.

- Jag tänker främst på korsningen Ingarvsvägen-Leksandsvägen. Där måste bilisterna, som ska korsa vägen och svänga vänster dessutom ha kontroll på trafikljusen, andra bilar, cyklar och nu också en mängd valaffischer, säger Karl-Ove Westman.

Han anser utan tvekan att det är bättre att bilisterna tittar på vägen än på valaffischer.

- Detta ger dubbla budskap till allmänheten. Samtidigt som exempelvis en kaféägare har mycket svårt att få tillstånd att sätta upp en skylt som ska locka kunder så är det plötsligt okej att skylta på det här viset. Det är naturligtvis inte alls bra, säger han.

Anders Liljekvist, som är gatuchef i Falun, håller med:

- Det är naturligtvis inte bra om dessa valaffischer resulterar i att bilisterna tappar koncentrationen på bilkörningen.

- Men samtidigt som politikerna måste ta eget ansvar för dessa affischer, måste man komma i håg att det trots allt bara är val var fjärde år. Detta kan inte jämföras med reglerna för andra näringsidkare som vill sätta upp skyltar längs med vägarna, säger Anders Liljekvist.

ANDERS HANSSON

Mer läsning

Annons