Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vaktstyrkan växer

Annons

Lokala Brå, Brottsförebyggande rådet, har nyligen haft samanträde och konstaterade då ett tilltagande busliv i Hedemora.

- Inte minst i anslutning till skolavslutningen, det var en bedrövlig syn, säger ordförande Jonas Carlgren som gjorde sin runda i fredagsnatt.

När han passerade Myntparken halv tre på natten var statyn Kertsin sönderslagen. På Åsgatan och Ämbetsgatan söp unga, en del väldigt unga, helt öppet.

- De flyttade sig inte ens när man ville köra förbi.

Samtidigt kan Brå konstatera att den lokala bevakningsstyrkan som varit aktiv i två år växer sig större. Från och med i sommar omfattas också Västerby av bevakningsrundan.

- Det är 16 personer från Västerby som har anslutit sig till styrkan så nu är vi drygt 80 medlemmar, säger Svante Holmgren.

Han tycker att det är ett bra nätverk som vuxit fram.

- Det är fifty-fifty företagare och privatpersoner.

Jonas Carlgren ser gärna att föräldrar går med i styrkan.

- Det blir sex-sju pass om året så det är ingen större belastning, säger Holmgren.

Att den lokala vaktstyrkan tar på sig polisens uppgifter, som vissa anser, är det inte alls fråga om.

Eskil Landenberg i bevakningsstyrkan poängterar att samarbetet med polisen är mycket gott.

- Vår uppgift är att vara polisens ögon, att observera och rapportera. Vi ska inte ingripa vid brott.

- När det gäller ökade polisresurser i samhället så måste medborgarna trycka på och kräva det via politikerna, säger han.

Närvaron har varit god. De senaste 21 veckorna är det bara en natt som bevakningen inte fungerat. Samtliga medlemmar har fått utbildning. Vid bevakningsturerna får de hämta ut en särskild väska för ändamålet.

- Det senaste är att vi börjat spela in rapporteringen till polisen på en liten bandspelare. Bandet lämnar vi sedan till polisen. Det kan underlätta deras analysarbete, säger Holmgren.

Eskil Landenberg ser gärna att allmänheten hjälper till.

- Det är bra om man klipper ner häckar och buskage så att sikten blir bättre. Och det är inte dumt att montera upp rörelsebelysning på husväggen.

MATS NILSSON

Mer läsning

Annons