Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vaktklubben besviken på nya patrullen

Annons

Det var i gårdagens Falu Kuriren det gick att läsa om det brotts- förebyggande rådet som inbjöd till möte i kommunhuset angående stävjandet av den galopperande brottsligheten under framför allt sommaren.

En medborgarpatrull skulle bildas för att sedan ta sig ut på gator och torg för att upprätthålla tryggheten i samhället.

Rolf Svensson och Björn Karlkvist i Rättvik-Leksand Vaktklubb tycker det är högst märkligt att de inte fått vara med i planeringen inför kommande medborgarpatrullering.

- Vi bad om att bli inbjudna, säger Björn Karlkvist, men fick inget gensvar. Det är dåligt. Vi har stött på Nygårds flera gånger.

Rolf Svensson tycker också det är konstigt att de inte blivit kontaktade.

Vad tycker ni om en medborgarpatrull?

- No comments, uttrycker sig Svensson.

Han noterar att polis, det sociala och byaråd samarbetar för att skapa en framtida medborgarpatrull. Men varför får inte vaktklubben vara med?

- Vi känner ungdomarna och deras beteende.

Björn Karlkvist understryker att representanter från vaktklubben ringt flera gånger och erbjudit sina tjänster.

Lasse Nygård meddelar att det annonserats om gårdagskvällens möte i kommunhuset.

- Så får de inte känna, Det är viktigt att de är delaktiga.

På onsdagen fanns i alla fall ordningsvakterna Svensson och Karlkvist på Åkerö skola för att visa upp verksamheten och prata med ungdomarna i tider av skolavslutning och midsommar. Det pratades om knivlagen, alkohollagen men även om misshandel.

Tidningen träffade fyra av skolans elever och samtliga tyckte att vakternas information var intressant.

- Det är obehagligt när det blir bråk. Man är rädd att man ska bli inblandad själv. Man försöker hålla sig undan, säger eleven Sofi Thuresson.

Det finns 30-talet vakter i Rättvik-Leksand Vaktklubb.

- Vi har i stort sett samma befogenheter som en polisman, upplyser Karlkvist.

Vakterna får till exempel omhänderta och avlägsna personer, de får sätta på handfängsel och använda batongen om det skulle behövas.

Dessutom får man beslagta öl och sprit från ungdomar för att sedan överlämna den till polisen.

- Vi har laglig rätt att anmäla våld om så behövs, säger Rolf Svensson, som medger att kontakten med ungdomarna fungerar oerhört bra.

Vaktklubben fortsätter sin "drive" bland kommunens högstadie-elever. I dag är det Sammilsdalskolans tur att få besök av ett par representanter från vaktklubben.

CHRISTER KLOCKARÅS

Mer läsning

Annons