Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vakter löser inte polisens problem

Annons

Inga-Britt Kronnäs- Samils tycker att det är en självklarhet att medborgarna i glesbygden ska ha lika bra service som de i storstäderna.

Enligt henne är behovet av rätt kompetens allt viktigare ju längre avståndet är från storstäderna. Därför får det inte förekomma några A- och B- poliser i Dalarna.

- Den rätta lösningen är att fortsätta med utbyggnaden av polisutbildningen. Det är framför allt fler poliser vi behöver här. Och så behöver vi pengar till polisernas löner.

Att ordningsvakterna tar över enklare polisiära uppgifter är kanske lämpligare för storstäder, där brottsligheten är större, tycker hon. Då ska ordningsvakterna jobba i direkt ledning under polisen.

Men hon förkastar inte helt förslaget.

- Det kan finnas delar av förslaget som är bra, säger Inga-Britt Kronnnäs Samils och tillägger att hon inte har hunnit bekanta sig med alla detaljer i utredningens förslag.

Diskusionen om huruvida man kan renodla polisens jobb har länge pågått länge inom länet.

Man har undersökt möjligheter att överföra en del av polisiära uppgifter på till exempel de civilanställda inom polisen.

Godshanteringen nämner hon som ett exempel på de uppgifterna som inte nödvändigtvis behöver poliskompetens.

- Det kan finnas möjligheter att utöka det redan existerande samarbetet med ordningsvakter, säger Inga -Britt Kronnäs- Samils.

- Men då vill vi också diskutera det med facket, så att vi är överens.

MIRA MICIC

Mer läsning

Annons