Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vaktbolagens dödstal i Irak mörkas

Annons

Privata amerikanska vaktbolag blir alltmer indragna i reguljära strider i Irak. USA förtiger att hundratals säkerhetsvakter dödats i strider med upprorsmän, uppger tidningen The Washington Post.

Vaktbolagen har kontrakterats av USA:s försvarsmakt och utrikesdepartement för flera miljarder dollar. Alltmer välbeväpnade är de mellan 20|000 och 30|000 säkerhetsvakterna en välkommen avlastning för de hårt pressade amerikanska styrkorna. Privata entreprenörer eskorterar nu alla konvojer som transporterar material för återuppbyggnad. I det ingår fordon, vapen och ammunition till Iraks armé och polisstyrkor. Privatstyrkorna bevakar även USA:s militärinstallationer och åtminstone tre av USA-generaler skyddas av privata vaktstyrkor.

Irakiska rebeller gör dock sällan skillnad på privata och militära vakter. Enligt inofficiell statistik som The Washington Post kommit över anfalls var sjunde konvoj som bevakas av privata säkerhetsstyrkor.

Majoriteten av det hundratalet vaktbolag i Irak är inte underställda irakisk rättsskipning och saknar nödvändiga licenser.

Amerikanska befattningshavare och representanter för vaktbolagen har varit noga med att understryka att vaktbolagen inte får användas i strid, bara försvara sig om de attackeras. Men attackerna har trappats upp och blivit allt blodigare.

Enligt Victoria Wayne, som arbetat för USA:s ingenjörstruppers återuppbyggnad- och logistikstyrelse i Irak, har militären försökt dölja att ett stort antal privata säkerhetsvakter strider och stupar i Irak, eftersom det anses försämra bilden av kriget. I de konvojer som registrerats hos Waynes myndighet sedan 2004, vilket inte är alla, har 132 säkerhetsvakter dödats, ytterligare 406 skadats och 208 fordon förstörts. Det totala antalet dödade privata entreprenörer har inte offentliggjorts.

TT

Mer läsning

Annons