Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Väktaren blir skolkamrat

Annons

Vaktbolaget Securitas och kommunens säkerhetssamordnare Jan-Åke Holmdahl är i Främbyskolans gymnastiksal för att informera eleverna om säkerhetsarbetet på skolan.

- Vi vill att ni ska hjälpa oss att se efter er skola, säger Mikael Koij.

- När vi kommer ska ni inte känna att vi vill jaga bort er, det är er skola också på fritiden, utan vi är era kamrater.

Sedan årsskiftet har ett nytt avtal tecknats som innebär nytänkande både för Falu kommun och Securitas. Informationen på Främbyskolan är en del i det nya sättet att arbeta med säkerhet i kommunen.

Borta är streckkodsrallyt, väktare som snabbt scannar av skola efter skola för att hålla inbrottstjuvar borta. Nu omfattar väktarsysslorna både arbetsmiljö och skadeförebyggande insatser.

- Det är en attitydförändring. Tanken är att vi alla tillsammans ska hjälpas åt, säger Jan-Åke Holmdahl.

- Förr fanns det vaktmästare på varje skola som hela tiden småfixade fel och klotter. I dag är de borta. Det tar därför ofta längre tid innan trasiga saker åtgärdas och klotter tas bort, säger Jan-Åke Holmdahl.

Men nu är det alltså tänkt att väktarna ska minska antalet krossade fönsterrutor och nedklottrade väggar - se till att det är ordning och reda på Faluns skolor. De ska också ha koll så att brandskyddet fungerar, att inget är trasigt på lekplatsen och följa upp så att brister som upptäcks åtgärdats.

- Det är kommunens behov som styr innehållet, säger Jan-Åke Holmdahl.

Resultatet har än så länge fallit ut väl.

- Det första kvartalet har skadegörelsen gått ner med ungefär 50 procent, säger han.

ANN-SOFIE MASTH

Mer läsning

Annons