Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Väktare i Dalarna vill bära pistol

Annons

Sedan auktorisationen har verksamheten expanderat och utvecklats. I september förra året tecknade bolaget avtal med Försvarsmakten om tillsyn och larmåtgärder vid mobiliseringsförråd i Västerbergslagen.

Mobiliseringsförråd är skyddsobjekt av den art som behandlas i skyddslagen, som behandlar när vapen får bäras av väktare. Där regleras nödvärnsrätten för beväpnade väktare. Andra skyddsobjekt är exempelvis ambassader och flygplatser.

- Jag ser en fara i en utveckling mot att allt fler väktare bär skjutvapen, men det här är ju reglerat och ska fungera om det sköts på rätt sätt, säger polisinspektör Peter Thorsell, som handlägger Nyx Securitys ansökan.

Thorsell konstaterar att väktare inte har lika bra utbildning för skjutvapen som polisen har. Hos Nyx Security är emellertid sju väktare godkända enligt Rikspolisstyrelsens krav.

Länsstyrelsens rättsenhet, som skrivit ett remissyttrande i ärendet, tycker att det är Nyx Security som måste styrka att Glockpistolerna är nödvändiga "för uppdragens fullgörande", och att det inte räcker med att bolaget tecknat avtal med försvaret om tillsyn och larmåtgärder av mobiliseringsförråd.

Andreas Johansson, vd på Nyx Security, kommer att omformulera anledningarna till att bolaget söker så kallad huvudlicens i kommande kontakter med polisen. Huvudskälet "till 90 procent" är att bolaget i framtiden vill vara med och konkurrera om uppdrag på andra håll, främst Stockholm, som Nyx Security inte kan lämna anbud på, eftersom huvudlicens saknas.

Det är främst uppdrag för främmande länders ambassader Nyx Security vill kunna lämna offerter på. Johansson uppger att de uppdrag bolaget har i dag knappast ställer krav på beväpning.

Något uppdrag med bevakning av enskild person för dennes skydd har bolaget inte idag.

JENS RUNNBERG

Mer läsning

Annons