Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Väktare får vittna om Danielsson

Annons

Regeringskansliet kommer att häva tystnadsplikten för de väktare som var i tjänst i Rosenbad i samband med flodvågskatastrofen 2004.

Därmed kan bevakningspersonalen svara fritt på frågor från Katastrofkommissionen och det blir möjligt att få klarhet i om dåvarande statssekreteraren Lars Danielsson var på jobbet eller inte, rapporterar TV|4:s Nyheterna.

Det gäller dels de väktare som var i tjänst vid huvudbevakningscentralen i regeringskansliet, dels väktarna i det externa vaktbolaget. Regeringskansliets säkerhetschef Jan Mårtensson bekräftar för Nyheterna att uppgifter om vilka väktare som arbetade den aktuella dagen finns kvar i lönesystemet.

Lars Danielsson har berättat att han kom till Rosenbad vid tiotiden på annandagen 2004, timmarna efter flodvågskatastrofen. Han bör i så fall ha låtit väktarna låsa upp dörrarna för honom, eftersom hans passerkort inte är registrerat i regeringskansliet på annandagen. Det fanns fyra inpasseringskontroller mellan entrén och hans tjänsterum.

Till skillnad mot justitieombudsmannen tvivlar Katastrofkommissionen i sin utredning på Danielssons uppgifter, framför allt sedan det framkommit att Danielsson inte använde sin dator i Rosenbad vilket han hävdat.

TT

Mer läsning

Annons