Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vakna Naturvårdsverket!

Annons

Jag läste för ett tag sedan en insändare som ondgjorde sig över Malungsjägarna och deras varghat.

Skribenten menade att vi skulle låta naturen vara ifred och att vi som människor inte hade rätt att döda andra levande varelser utan naturen skulle klara sig bäst utan oss.

Min åsikt är att naturen mår rätt så bra med våra jägare . Kanske rent av bättre.

Jakten sker under starkt reglerade och organiserade former och de flesta jägare är helt seriösa och övar flitigt på skjutbanan innan varje jaktsäsong. Ytterst få skadeskjutningar sker och i så fall sker eftersök direkt.

Jag vill också hävda att våra rådjur och älgar mår mycket bättre om jägarna får reglera stammen i stället för att rovdjuren ska göra det.

Tänk er in i älgars och rådjurs vardag.

Vilken skillnad i sätt att dö, att få gå och beta i godan ro, kanske ha det lite kämpigt en snörik vinter men få fortplanta sig, föda sina kalvar och söka föda i lugn och ro. Sedan när man minst anar det - ett skott och man dör direkt utan att ha hunnit fatta vad som hänt. Mot att ana och vädra i flera dagar, kanske ett lo eller björn, uppleva skräck och panik. Jakten pågår för det mesta under relativt lång tid och djurets förtvivlan måste vara gränslös då det till slut dör under plågsamma former. Att bli biten eller riven till döds.

Jag är inte alls emot att vi i Sverige har lodjur, björn och varg. Artrikedom är viktigt för oss alla och de tillhör vår naturliga fauna. Men rovdjursstammen är alldeles för stor.

Vet allmänheten att man får skjuta färre lodjur i år enligt Naturvårdsverket trots större stam?

På vissa håll törs inte längre människor gå ut i skog och mark då de är rädda för varg och björn, och de har kanske fog för att vara det, tänk på han som blev björnriven härom sistens helt oprovocerat.

På andra ställen saknas nu rådjuren nästan helt efter lodjurens framfart och på många andra håll har den minskat markant. Och naturen är grym, lodjur till exempel äter inte upp sitt byte utan tar ett nytt när det blir hungrigt.

I motsats till oss människor som inte lustdödar, utan först räknar hur stor älg- och rådjursstammen är och sedan skjuter ett bestämt antal utifrån det.

Så Naturvårdsverket, vakna upp! Minska rovdjursstammen innan alla rådjur och älgar är borta och innan en allvarlig olycka sker i mötet mellan rovdjur och människa. Hela Sverige ska väl få leva inte bara rovdjuren utan även älg, rådjur och glesbygdsbor.

Är ej någon expert och har säkert inte hela sanningen och tar gärna emot synpunkter, men många speciellt de som ej är ute så mycket i skog och mark, har en alldeles för romantisk syn på naturen och hur den fungerar - där gäller äta eller ätas.

Insändaren och många andra rovdjursförespråkare tänker kanske mest på de gulliga varg-, björn- och lodjursungarna? Kan vår ökande rovdjursstam ha med skogsbolagens intresse att göra, de vill ju ha lite älg och rådjur?

Eller är det så att de som beslutar bor för långt ifrån de som blir drabbade? Inte är det väl så att hela Naturvårdsverket bor i Stockholm?

Jag är ej jägare själv men gift med en sådan och bor på landet och är mycket ute i skogen med hunden.

ÄLG-

Mer läsning

Annons