Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vägverket stäms på 280 miljoner

Annons

Enligt Konkurrensverket som lämnat in stämningsansökan vid tingsrätten i Stockholm är "den utbredda kartellen inom asfaltbeläggningsbranschen... den mest omfattande överträdelsen av konkurrenslagen som hittills uppdagats i Sverige."

- Asfaltkartellen visar på en affärskultur som inte kan tolereras. Det handlar om ytterligare ett exempel på mycket allvarliga lagöverträdelser, och det kräver att mycket höga men väl avvägda konkurrensskadeavgifter döms ut, säger Konkurrensverkets generaldirektör Claes Norgren i en presskommentar.

Vägverket stäms totalt på 280 miljoner av Konkurrensverket, men den största delen av kraven ställs på storföretagen NCC och Skanska som tillsammans stäms på drygt en miljard kronor.

- Vi ska nu studera stämningsansökan närmare men kan redan konstatera att Vägverket som beställer beläggningsverksamhet för cirka två miljarder kronor om året är den största förloraren, menar Ingemar Skogö i en första skriftlig kommentar till stämningen.

Enligt Skogö har verket som helhet under ett antal år fått allt högre kostnader för asfalteringsverksamheten samtidigt som en enhet - Vägverket produktion - ingått kartellsamarbete med storföretag som NCC och Skanska.

- Vi gjorde i fjol en egen utredning och där fastslogs att Vägverket produktion varit inblandat, säger Ingemar Skogö.

- Denna utredning lämnades över till Konkurrensverket och har ingått i deras utredningsarbete.

Den interna utredning Vägverket gjorde när asfaltkartellerna blev kända resulterade även i att personal vid Vägverket som varit inblandade i uppgörelsen fick sparken från sina uppdrag.

Enligt Ingemar Skogö så har Vägverket sedan affären avslöjades ändrat upphandlingsrutinerna.

GÖRAN PETTERSSON

Mer läsning

Annons