Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vägverket slopar Smedby

Annons

- Jag visste inte om jag skulle skratta eller gråta... Jag är bestört över att de kan ändra på ett gammalt ortsnamn, säger Gertrud Hjelte, Husby Hembygdsförening.

En samstämmig styrelse i Husby Hembygdsförening har författat en skrivelse som skickats till Hedemora kommun, lantmäteriet, Länsstyrelsen Dalarna och Vägverket.

Ärende: Felaktig namnangivelse av byn Smedby.

- Det är fel att döpa om en gammal by till ett helt annat namn. Folk som bor i Smedby säger inte att de bor i Husby, säger Gertrud Hjelte.

Husby är namnet på socknen och församlingen. Husby socken omfattar samtliga byar kring Husby kyrka, från Hedemora församlings gräns till gränsen mot Stora Skedvi församling, samt Stjärnsundsområdet och Långshyttan.

I Smedby ligger Husby kyrka. På andra sidan Dalälven ligger Koberga, där Husby kungsgård finns.

- När man kommer på vägen mellan Hedemora och Långshyttan finns det en skylt som anger hur långt det är till Husby. Då är man ju redan i Husby socken!

Det skulle vara riktigt om det stod Husby kyrka på skylten.

Lantmäteriet i Falun har hört av sig, som Hjelte uppfattade det gick det på hembygdsföreningens linje. Skrivelsen har skickats vidare till lantmäteriet i Gävle där frågor om gamla ortsnamn behandlas. Det är lantmäteriet som tar beslut om namnändringar.

- Vår förening arbetar för att de gamla orterna får behålla sina ursprungliga namn, det är en kulturgärning.

Hembygdsföreningen anhåller om att skyltningen i Smedby ändras, från den felaktiga benämningen Husby till den gamla beteckningen Smedby, att vägskyltar med kilometerangivelse till Husby ändras till Husby kyrka och att byn Smedby fortsättningsvis finns kvar på kartor både hos kommunen samt alla övriga där bybeteckningar framgår.

Namnförvirringen slutar inte där. Även sockennamnet är omdiskuterat. Husby Utvecklingskommitté fick avslag på sitt förslag att ändra sockennamnet Husby till Dala-Husby förra året. Postadressen Dala-Husby tillkom i början av 1900-talet för att att underlätta posthanteringen. Det finns flera beteckningar i Sverige där Husby förekommer.

- Postadressen Dala-Husby, som innefattar ett flertal byar i socknen, är så pass invand bland invånarna. Men när de ändrar på bynamnet, där känner vi att där går gränsen, säger Gertrud Hjelte.

EVA-KAISA JUNGFALL

Mer läsning

Annons