Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vägverket ser över kurvan

Annons

Beläggningsåtgärder kan bli aktuella för att dosera om kurvan och enligt Vikström rör det sig i så fall om en relativt enkel och billig åtgärd. Tidningen försökte också få fram statistik över antalet olyckor på vägsträckan, men enligt Vikström registreras inte olycksstatistik hos Vägverket om det inte rör sig om dödsolyckor.

Vd:n Steve Klanga, på åkeriet i Edsbyn som äger lastbilen som var inblandad, menar att det var flera faktorer som bidrog till olyckan:

- Det var en ovan förare, det var för hög hastighet genom kurvan och vägens beskaffenhet på stället, säger Steve Klanga.

Förmodligen har dock inte chauffören överskridit gällande hastighetsbegränsning, men kanske hållit en högre hastighet i kurvan än vad släpet klarade av med hänsyn till kurvans dosering och släpets tyngdpunkt.

Han har pratat med fler chaufförer och fått många vittnesmål om att kurvan är mycket besvärlig att köra igenom.

- De säger att det är en väldigt konstig kurva, om man får möte måste man ta det extra försiktigt.

- Det gjordes åtgärder där för något år sedan, doseringen är fin när man går in i kurvan, men när man går ur är doseringen åt fel håll, är hastigheten då för hög så är det lätt att vagnen kränger till. Vid det här tillfället var det torrt virke man körde, det innebär låg vikt och det blir då ett högt lass i stället, därmed blir tyngdpunkten högre, säger Klanga.

Krister Vikström är driftledare, för driftområde Rättvik på Vägverket i Falun. Han berättar att de inte fått några som helst signaler om att den här kurvan skulle vara feldoserad.

Men han säger också att de nu kommer att granska kurvan för att se om den verkligen är feldoserad.

- Vi ska titta på detta om det kan vara något, det är märkligt om detta inte kommit fram till oss. Trafikanterna måste framföra detta, säger han och förklarar att han inte ser detta som något akut problem.

Vd:n Steve Klanga menar att åtgärder nu borde sättas in för att förbättra vägsträckan:

- Vägen förbi där är besvärlig, den borde ses över, säger han.

GÖRAN PERSSON

Mer läsning

Annons