Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vägverket positivt till bojkott

Annons

Vägverkets generaldirektör Ingemar Skogö tycker att passagerarna ska vägra att åka med bussar som saknar säkerhetsbälte.

- Påtryckningar från det hållet leder ofta snabbare till resultat än vad det annars skulle göra.

På tisdagen samlades i Stockholm representanter för Vägverket och bussbranschen för att diskutera hur de längre bussresorna ska bli säkrare.

Den 24 januari i år miste sex människor livet och 40 skadades i samband med en svår bussolycka utanför Fagersta.

Bussen, som tillhör Linjebuss, var utrustad med säkerhetsbälten. Mycket talar dock för att flertalet av passagerarna inte hade bälte på sig.

Nästa år blir det lag på att alla nyregistrerade bussar, utom de som går i stadstrafik, ska ha bälten på passagerarplats.

Redan säger regelverket att bälten ska användas om sådana finns.

- Men det är en regel som inte är allmänt känd. Vi ska därför göra en snabbinsats och höja kunskapsnivån, sade Ingemar Skogö till TT efter tisdagens möte.

- Vi ska därefter gemensamt titta på hur vi långsiktigt ska förbättra kollektivtrafikens konkurrensförutsättningar. Det handlar till exempel om linjedragningar, vägförutsättningar och vinterunderhåll.

Ingemar Skogö tycker att det bör finnas säkerhetsbälten även i alla äldre bussar, utom de som körs i stadstrafik.

Bör passagerarna vägra att åka med bussar som inte har bälte?

- Det är en bra idé. Konsumentmakten är ofta stark och jag tror att påtryckningar från det hållet snabbare leder till resultat än vad det annars skulle göra.

TT

Mer läsning

Annons